Fysik

Fysik

20. oktober 2009 af Bugge91 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hejsa

Jeg skal i en fysikrapport lave nogle beregninger..:

1) Beregn resistiviteten for nikkelin

2) Bestem resistansen for pærerne ved arbejdsspændingerne

3) Beregn temperaturen for Wolfram-tråden i pærerne

-Hvad er formlerne? Jeg har siddet og kigget og kigget, og nu er mit hoved altså gået helt amok :b :s Jeg håber der er en der kan hjælpe :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
20. oktober 2009 af MN-P (Slettet)

Hvordan tror du vi skal kunne hjælpe dig, når vi ikke får at vide, hvilke ting du har målt eller får en beskrivelse af forsøget?


Svar #2
20. oktober 2009 af Bugge91 (Slettet)

Det er meget nemt, når det er formlerne jeg leder efter...

Rapporten handler om karakteristikker, hvor vi har lavet karakteristikker for:

1) En jerntråd (1m)

2) En nikkelintråd (1m)

3) En 6V-pære

4) En 220V-pære

5) En elektronikmodstand (0-6V)

Udførelse:

· De relevante data for komponenterne noteres.
· Resistansen af komponenenten måles med et Ohm-meter.
· Karakteristikken for komponenten optages.
Der laves 10 måinger for hver komponent.
· Måleresultaterne indskrives i Excel.
Der laves store og fine grafer.
· Resistiviteten for tråden beregnes.
Lineær regression bruges til at bestemme R
· Resistansen for pærerne ved arbejdsspændingerne (Ohms lov) bestemmes.
· Temperaturen for Wolfram-tråden i pærerne beregnes.
 

Måleresultater:

Jerntråd:

I               U
A              V
1,14        1,584
1,38        2,051
1,86        3,198
1,94        3,45
2,15        4,18
2,31        4,96
2,38        5,16
2,43        5,52
2,49        5,79
0,49        0,642
 

Nikkelintråd:

I              U
A             V
0,04       0,365
0,14       1,292
0,24       2,202
0,28       2,646
0,38       3,58
0,42       4,03
0,49       4,64
0,52       4,93
0,56       5,34
0,61       5,86
 

6V pære:

I                U
A               V
0,17         0,688
0,23         1,366
0,27         1,906
0,31          2,449
0,34          2,908
0,37          3,29
0,41          4,11
0,44          4,66
0,47          5,3
0,5            5,89
 

220V pære:

I                  U
mA             V
6,2             0,559
13,2          1,243
17,5          1,726
20,8           2,124
35,2           4,6
45,2           7,66
52,3          11,21
58,3          15,68
62,4          19,52
66,9           24,36
 

40w 226,1 v 0,183 A
 

Elektronikmodstand:

I                 U
mA            V
2,9            0,767
4,7           1,244
6,4            1,704
7,9             2,104
10,2          2,721
11,1          2,947
12,4          3,28
14,5          3,84
16             4,25
18,4          4,88
21,3          5,64
 


Brugbart svar (0)

Svar #3
20. oktober 2009 af peter lind

Du skal bruge Ohms lov U = R*I. Med jerntråden, nikkeltråden og elektronikmodstanden laver du lineær regression på data. Hældningskoefficienten bliver modstanden.

Med pærerne går det ikke fordi modstanden bliver for varm og trådenes modstand er temperaturafhængig. Du finder pærernes modtand ved lav temperatur. Du har fået arbejdsspændningen i den store pære  220 volt og du burde også have effekten P Da P=U*I kan du derfor finde strømstyrken ved arbejdsspændningen og deraf igen modstanden af pæren ved arbejdsspændingen. Der gælder ΔR = αΔt, hvor α er temperaturkoefficienten for tråde her vist nok Wolfram. Den kan du slå op i en tabel eller i din bog. Δt er temperaturforskellen mellem temperaturen  ved de lave spændinger og strømme(stuetemperatur) og temperaturen af lampen ved arbejdsspændning.


Brugbart svar (0)

Svar #4
22. oktober 2009 af mathon

ΔR = R1·α·ΔT              hvor R1 er resistansen ved den lave spænding

αwolfram = 4,5·10-3 K-1


Skriv et svar til: Fysik

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.