Matematik

Bestemmelse af monotoniforhold

22. oktober 2009 af Danovich (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej

Har fået oplyst funktionen f(x)=-1/3x^3+2x^2. Skal finde funktionens monotoniforhold uden hjælpemidler. Håber der en nogle, der kan hjlæpe mig med denne opgave : )


Brugbart svar (0)

Svar #1
22. oktober 2009 af Isomorphician

Find f'(x).

Sæt f'(x) = 0 og løs for at finde ekstremumspunkter.

Løsningerne til f'(x) = 0 kan også bruges til at finde ud af hvor grafen er stigende og hvor den er aftagende.


Svar #2
22. oktober 2009 af Danovich (Slettet)

Ville jeg også vide hvordan jeg skulle gøre med hjælpemidler, men dem må jeg desværre ikk benytte.


Brugbart svar (1)

Svar #3
22. oktober 2009 af Isomorphician

f(x) = -(1/3)x3 + 2x2

=>

f'(x) = -x2 + 4x

f(x) = 0 <=>

-x2 + 4x = 0 <=>

x(-x + 4) = 0 <=>

x = 0  v  -x + 4 = 0 <=>

x = 0  v  x = 4

Grafen for f'(x) er altså en parabel med rødder i 0 og 4. Da fortegnet for a er negativ, vender parablen grenene nedad. Parablen må ydermere være positiv mellem rødderne. Det vil altså sige at aftagende for x < 0, voksende for 0 < x < 4 og igen aftagende for x > 4.

At f'(x) har rødder i 0 og 4 betyder at f(x) har lokalt minimum i 0 og lokalt maksimum i 4.


Svar #4
25. oktober 2009 af Danovich (Slettet)

Mange tak for hjælpen :) Det var forståeligt på alle måder.


Skriv et svar til: Bestemmelse af monotoniforhold

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.