Matematik

Differentialkovient bestemmelse

28. oktober 2009 af ImUnknown (Slettet) - Niveau: A-niveau

Sidder med en meget svær opgave som jeg er gået fast i.

Opgaven lyder at jeg har 60m  hegnstråd og skal regne ud hvor meget areal jeg får ud af at stille det op for forskellige måder.

Sidder med en trekant hvor jeg er gået fast fordi jeg ikke synes jeg kan finde ud af at differentiere det ligningen jeg er nået frem til. (nok bedst i ser den vedhæftede tegning)

x^2 + y^2= (60-x)^2 (=)

y^2=3600-120x (=)

y= sqrt(3600-120x) (=) y=2*sqrt(900-30x)

Arial for trekant findes ved 1/2*x*y så jeg smider y værdien jeg lige fandt ind og får:

1/2*x*2 * sqrt(900-30x) (=) x*sqrt(900-30x)

Kan ikke komme videre fra denne udregning. Nogen der kan hjælpe mig med at differentiere det?

Vedhæftet fil: Trekanted hegn.jpg

Brugbart svar (1)

Svar #1
28. oktober 2009 af Daniel TA (Slettet)

Du skal bruge produktreglen til at differentiere. Og får at få differentieret din kvadratrod skal du bruge hvad du ved om differentiering af sammensatte funktioner. Jeg kan godt forstå den volder dig problemer, den er ikke nem.


Svar #2
28. oktober 2009 af ImUnknown (Slettet)

Hmm. Svært. Jeg er først lige kommet ind i den her slags regning. Så er lidt på spanden. Har en oversigt over differentialkvotienter. Men min lærer sagde at A(x) = x*sqrt(900-30x) (=) sqrt(900x^2-30x^3) - det skulle gøre det nemmere. Men er stadig vildt dårlig til at differentiere =/


Svar #3
28. oktober 2009 af ImUnknown (Slettet)

Kan ikke finde hoved og hale i det. Kan et klogt hoved fortælle mig hvordan det skal komme til at se ud?

alså A(x) = sqrt(900x^2-30x^3)

A'(x) = ?


Brugbart svar (0)

Svar #4
28. oktober 2009 af Daniel TA (Slettet)

Det er en sammensat funktion, og her er den indre funktion 900x2-30x3 og den ydre funktion er sqrt(y). Når man differentierer en sammensat funktion diff. man den indre gange på den ydre diff., så

A'(x)=1800x-90x2 • 1/(2√(900x2-30x3))

Husk på at når man differentiere en kvadratrod får man 1/(2*sqrt(x))


Svar #5
28. oktober 2009 af ImUnknown (Slettet)

Okay. Forstår ikke det med at det ligepludseligt skal ganges. Det synes jeg ikke jeg kan finde nogen forklaring på. Alså i mit formel sæt.

Men også i forhold til at isolere x så er jeg fuldstændig slået af stolen. Godt man har matcad hehe. Fik vidst x til 29.999

Kan det passe?


Svar #6
28. oktober 2009 af ImUnknown (Slettet)

Ahh det var helt galt. Har fundet løsningen er jeg rimelig sikker på ;) - tak for hjælpen


Brugbart svar (0)

Svar #7
28. oktober 2009 af Daniel TA (Slettet)

Men det der har voldt dig problemer er at man skal differentiere en sammensat funktion, f(g(x)). Hvis du ikke har lært det, så synes jeg du skak snakke med din lærer om det, da det er ret vigtigt at kunne.


Svar #8
28. oktober 2009 af ImUnknown (Slettet)

Yep, det vil jeg gøre =)


Skriv et svar til: Differentialkovient bestemmelse

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.