Matematik

Reducér en brøk

29. oktober 2009 af sanoj122 (Slettet)

Jeg skal reducér en brøk som er 

       2x-6y
------------------
x^2-6xy+9y^2

Jeg har prøvet på at regne den på flere forskellige måder, men får et mærkeligt svar.
Håber I kan hjælpe mig :)
På forhånd tak:)


Brugbart svar (0)

Svar #1
29. oktober 2009 af lkjhgf (Slettet)

 Nævneren kan faktoriseres med en kvadratsætning til (x-3y)^2


Svar #2
29. oktober 2009 af sanoj122 (Slettet)

Det forstod jeg ikke helt, kan du ikke skære det ud i pap?
Fordi så forstår jeg det bedre.
På forhånd tak :)


Svar #3
29. oktober 2009 af sanoj122 (Slettet)

#1
 

 Nævneren kan faktoriseres med en kvadratsætning til (x-3y)^2

Det forstod jeg ikke helt, kan du ikke skære det ud i pap?
Fordi så forstår jeg det bedre.
På forhånd tak :)


Brugbart svar (0)

Svar #4
29. oktober 2009 af Dynin (Slettet)

#0

forkort selv ;-)


Brugbart svar (0)

Svar #5
29. oktober 2009 af lkjhgf (Slettet)

 Du skal bruge kvadratsætningen (a-b)^2 = a^2+b^2-2ab . Det skulle være muligt at se at højresiden i kvadratsætningen svarer til nævneren i din brøk, hvor a = x og b = 3y . Herefter kan du faktorisere nævneren som vist i #4.

Skriv endelig igen, hvis ikke jeg udtrykker mig klart nok.


Brugbart svar (0)

Svar #6
29. oktober 2009 af lkjhgf (Slettet)

 #4

Hvordan laver du formler i herude?


Brugbart svar (1)

Svar #7
29. oktober 2009 af Dynin (Slettet)

#6 med LaTeX ... brug de sædvanlige koder omfattet af < equation > og < /equation > uden mellemrum ... se fx LaTeX forumet ;-)


Brugbart svar (0)

Svar #8
29. oktober 2009 af lkjhgf (Slettet)

 LaTeX; det er klart. Jeg burde lære mig det. Det ville være fedt hvis min bacheloropgave kunne blive pæn at kigge på. Hvor lang tid vil du sige det kræver for at kunne anvende det nogenlunde?


Brugbart svar (1)

Svar #9
29. oktober 2009 af Dynin (Slettet)

#8 Jeg brugte et par uger på at lære det mest simple ... dvs. at skrive formlerne hurtigt og uden opslag! At sætte dokumentetet ordentligt op brugte jeg lidt mere tid på, men det var fordi jeg selv ville sætte det op ... der findes fine skabeloner ... og her på portalen har vi en GURU (dalaif) der kan hjælpe dig langt hen af vejen ;-)


Brugbart svar (0)

Svar #10
29. oktober 2009 af lkjhgf (Slettet)

 Jeg må få nosset mig sammen til at komme igang. Tak for hjælpen og god weekend!


Svar #11
30. oktober 2009 af sanoj122 (Slettet)

#5
 

Hej

Reducér har aldrig været min stærke side, derfor forstår jeg det ikke, men kan du ikke prøve at lave den (altså regner den helt ud) og så forklar step by step hvordan du gør. Det ville være en stor hjælp for mig. :)
På forhånd tak :)


Skriv et svar til: Reducér en brøk

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.