Matematik

udfør følgende division

30. oktober 2009 af sanoj122 (Slettet)

Hej

Jeg har en opgave en udfør følgende division, men forstår ikke hvordan opgaven skal laves. Det kunne være rart med at lave et eksempel og vise mig hvordan man laver regnstykket trin for trin

(x^3-3x^3-10x+24) : (x+3)

Håber I kan hjælpe mig :)
På forhånd tak :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
30. oktober 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Du skal læse om polynomiers division, der er sikkert nogle eksempler. Når du skal dele x+3 op i x3-3x2-10x+24 (jeg går ud fra, at du har skrevet forkert, når du skriver 3x3 ikke), så får du x2-6x+8, du kan enten løse ligningen tæller=0, så får du rødderne 2, 4 og -3, så du nu kan skrive tælleren som (x-2)(x-4)(x+3), herefter kan du forkorte til (x-2)(x-4) og desuden ser vi, at x ≠ -3. Der er gættet en rod. Det er ikke svært, da man normaalt tager de små hele tal, så er det bare at gå systematisk frem. Men du kan også bruge polynomiers division. Når nu tælleren ikke må være -3, så er det oplagt, at den netop er rod i t = 0. Det er lidt for besværligt at vise polynomiers division, men det er i princippet det samme som hvis du skal dele 12 med 4. Her er det bare tæller delt med nævner. Prøv nu selv!


Svar #2
30. oktober 2009 af sanoj122 (Slettet)

#1
 

okay du har ret at jeg har skrevet forkert det er 3x^2


Brugbart svar (0)

Svar #3
30. oktober 2009 af mathon

(x3-3x2-10x+24) : (x+3) = x2 - 6x + 8

divisionsprøven
(x2 - 6x + 8)·(x+3)        kan efterkontrollere dette


Svar #4
30. oktober 2009 af sanoj122 (Slettet)

#3
 

Okay, er det bare resultatet, men hvis ja, er der så ikke nogle mellemregninger?


Brugbart svar (0)

Svar #5
30. oktober 2009 af mathon

du har vel lært polynomiers division,
som du kan forsøge med,
indtil det passer


Svar #6
30. oktober 2009 af sanoj122 (Slettet)

#5
 

Vi har lige fået ny matematik lære og han har aldrig været lære før, så nej.

Men jeg har kigget i min grundbog, der står der ikke noget med polynomiers division. Tror mere vi lære det på 3. år?


Brugbart svar (0)

Svar #7
30. oktober 2009 af mathon

så brug

(x3-3x2-10x+24) : (x+3) = x2 - 6x + 8

og undersøg om
x2 - 6x + 8 har yderligere nul-punkter


Brugbart svar (0)

Svar #8
30. oktober 2009 af Exupery (Slettet)

(x3-3x2-10x+24):(x+3) =x2-6x+8

x3+3x2

-------------------

-6x2-10x+24

-6x2-18x

------------------

8x+24

8x+24

-----------------

0

hvorfor

(x3-3x2-10x+24)=(x2-6x+8)(x+3)


Brugbart svar (0)

Svar #9
30. oktober 2009 af Exupery (Slettet)

#6 Det er ikke gymnasiepensum, men det er ikke så svært. Du dividerer et polynomium op i et andet polynomium, som du dividerer et tal op i et andet tal. Se #8 for løsningen og prøv at se, hvad jeg har gjort.


Svar #10
30. oktober 2009 af sanoj122 (Slettet)

#8
 

Okay er mellemregningen? fordi så vil jeg lige lege lidt med det indtil jeg forstår.


Brugbart svar (0)

Svar #11
30. oktober 2009 af Exupery (Slettet)

Ja, det er mellemregningen. Hvis det går helt galt, må du sige til, for det er lidt svært at skrive forståeligt op i et forum.


Svar #12
30. oktober 2009 af sanoj122 (Slettet)

#11
 

Okay kigger lige på det og så skriver jeg lige resultatet til dig, hvis det er rigtigt


Svar #13
30. oktober 2009 af sanoj122 (Slettet)

#12
 

#11
 

okay har noglelunde forstået det, men er det ikke rigtigt at reslutatet skal give (x^3-3x^2-10x+24)=(x^2-6x+8)(x+3)?


Svar #14
30. oktober 2009 af sanoj122 (Slettet)

#11
 

Okay har noglelunde forstået det, men er det ikke rigtigt at reslutatet skal give (x^3-3x^2-10x+24)=(x^2-6x+8)(x+3)?


Svar #15
30. oktober 2009 af sanoj122 (Slettet)

#7
 

Okay har noglelunde forstået det, men er det ikke rigtigt at reslutatet skal give (x^3-3x^2-10x+24)=(x^2-6x+8)(x+3)?


Brugbart svar (0)

Svar #16
30. oktober 2009 af Exupery (Slettet)

Jo, det er rigtigt nok. Ud fra det nye udtryk kan du finde de sidste rødder (nulregel og løs så andengradsligningen).


Svar #17
30. oktober 2009 af sanoj122 (Slettet)

#16
 

Okay for at få det på plads hvilken af dem er det jeg skal regne nulregel for i andengradsligningen?


Brugbart svar (0)

Svar #18
30. oktober 2009 af Exupery (Slettet)

(x^2-6x+8)(x+3)=0

Så ved nulreglen fås, at:

x^2-6x+8=0 v x+3=0

Nu beregner du bare rødderne i andengradspolynomiet, så er du færdig. Da har du to rødder for andengradspolynomiet samt -3, som du kendte fra start.


Svar #19
30. oktober 2009 af sanoj122 (Slettet)

#18
 

Så det vil sige at jeg både skal regne for x^2-6x+8=0 og regne for x+3=0 for at finde rødderne


Brugbart svar (0)

Svar #20
31. oktober 2009 af Exupery (Slettet)

Ja.


Forrige 1 2 Næste

Der er 21 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.