Matematik

Bestem alle nulpunkter

30. oktober 2009 af sanoj122 (Slettet)

Hej

Jeg skal bestemme alle nulpunkter i en ligning, men ved ikke hvordan man skal regne den ud. Det kunne være rart med et eksempel :)

x^3+2x^2-29x+42

Håber I kan hjælpe mig :)
På forhånd tak :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
30. oktober 2009 af Exupery (Slettet)

Sæt den lig 0 og brug din lommeregner.

Ellers må du gætte en rod og udføre polynomiers division. (2 er et godt gæt)


Brugbart svar (0)

Svar #2
30. oktober 2009 af mathon

-7 er heller ikke ringe


Svar #3
30. oktober 2009 af sanoj122 (Slettet)

#1
 

Hvad mener jeg skal bruge min lommeregner?

Da du mener at jeg skal sætte den med lig 0, mener du så at jeg så at jeg skal regne den ud følgende

x^3+2x^2-29x+42

a= 1
b=2
c=-29

Er det, det du mener?


Brugbart svar (0)

Svar #4
30. oktober 2009 af mathon

hvis rødderne er heltallige
gælder q/p-reglen

en heltallig rod skal søges i {±1,±2,±3,±6,±7,±14,±21,±42}


Svar #5
30. oktober 2009 af sanoj122 (Slettet)

#4
 

Først og fremmest hvad er q/p-reglen?

Men er det ikke rigtigt det jeg gør?

Og er {±1,±2,±3,±6,±7,±14,±21,±42} resultatet?


Brugbart svar (0)

Svar #6
30. oktober 2009 af Exupery (Slettet)

Nej, det er ikke rigtigt. Du har fat i et tredjegradspolynomium, så du kan ikke benytte dig af diskriminantformlen.

x^3+2x^2-29x+42=0

som kan beregnes ved lommeregnerens solve-facilitet. Ellers må du i gang med polynomiers division, som i dit andet indlæg.

q/p-reglen er som følger:

x^3+2x^2-29x+42=0

=>

x(x^2+2x-29)=-42

Dermed skal alle heltallige rødder altså kunne skrives som en faktor til -42. Det gælder netop for {±1,±2,±3,±6,±7,±14,±21,±42}, og du har dermed indskrænket dine gæt en hel del. Mathon og jeg har allerede givet dig to af rødderne.


Brugbart svar (0)

Svar #7
30. oktober 2009 af Exupery (Slettet)

I øvrigt kan et tredjegradspolynomium kun have 3 rødder. Det har de så også hver gang, men det er ikke altid, at de er mulige at finde, når vi kun regner med reelle tal.


Svar #8
30. oktober 2009 af sanoj122 (Slettet)

#7
 

Okay har forstået det nu :) og tak for hjælpen :)


Skriv et svar til: Bestem alle nulpunkter

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.