Kemi

Fuldstændig forbrænding.

16. januar 2005 af sabrine (Slettet)
Hej, ved godt at det er sent om natten.
Men ville bare høre om der er nogen der evt. kan gi bud på om hvordan jeg ska løse disse opgaver. ska nemlig aflere det på mandag...
Mange tak..

En vis mængde af et carbonhydrid giver fuldstændig forbrænding 3,056g CO2 og 1,502g H2O.
a) Beregn stoffets empiriske formel?

Stoffet er en væske med et kogepunkt mellem 30 C grader og 40 C grader. I en lufttom beholder med rumfanget 500 mL placeres 2,177g af stoffet. Beholderen lukkes, hvorefter der opvarmes til 100 C grader. Stoffer fordamper fuldstændigt. og det viser sig, at trykket i beholderen nu er 1,87 bar.
b) Beregn stoffets molare masse?
c) Angiv stoffets molekylformel?
d) Opskriv strukturformlen for stoffet?

Brugbart svar (0)

Svar #1
16. januar 2005 af frodo (Slettet)

A) hvor mange mol H, C, O dannes der?
Sæt det i forhold til hinanden, og sæt stoffet sammen. Der er helt sikert et eksempel i din bog.

b)Brug idealgasligningen, hvor du sætter n=m/M

c)tag molarmassen for den empiriske formel, og del med molarmassen for stoffet, du får nu et helt tal, som du kan gange ind på tallene i den empiriske formel, får du fx emp til at være C4H8O, og molarmassen for det rigtige stof,144, bliver resultatet 2, som ganges ind, så det bliver C8H16O2

Ovenfor var KUN et eksempel, og er sikkert ikke det rigtige stof..

d) tja.. Tegn et stof med den molekylformel.

Svar #2
16. januar 2005 af sabrine (Slettet)

okey..
a) skal jeg beregne stoffets empiriske formel...
jeg har gjort sådan:

n(CO2)=12,01+16,00*2=44,01 g/mol
m= (12,01g/m-3,056*10^-3g)/(44,01)= 0,00834 mol

n(H2O)=1*2+16=18g/mol
m(H2O)=2*1g/mol*1,502*10^-3g=
1,66*^10-4

nu skal jeg regne n=m/M ik?... men hvordan skal jeg det....?


HÅBER nogen kan hjælpe..

Svar #3
16. januar 2005 af sabrine (Slettet)


Re: Fuldstændig forbrænding.
Skrevet den: 16-01-2005 16:59:25
--------------------------------------------------------------------------------

okey..
a) skal jeg beregne stoffets empiriske formel...
jeg har gjort sådan:

n(CO2)=12,01+16,00*2=44,01 g/mol
m= (12,01g/m-3,056*10^-3g)/(44,01)= 0,00834 mol

n(H2O)=1*2+16=18g/mol
m(H2O)=(2*1g/mol*1,502*10^-3g)/(18)=
1,66*^10-4

nu skal jeg regne n=m/M ik?... men hvordan skal jeg det....?


HÅBER nogen kan hjælpe..

Brugbart svar (0)

Svar #4
16. januar 2005 af frodo (Slettet)

jeg tror ikke du har fået fat i hvad n,m,M betyder!

n=stofmængden
m=massen
M=den molare masse

Du udregner n(CO2), og indser let,at det er det samme som n(C)
2n(H20)=n(H)

m(O)=m(stof)-m(C)-m(H)

Svar #5
16. januar 2005 af sabrine (Slettet)

jo jeg har fat i hvad n,m,M betyder!


m(O)=(0,112g)(0,00834g)-(1,66*10-4g)=0,00303

n(C)= m/M= (0,00834g)/(12,01g/mol)= 6,94*10^-4

n(H)=m/M= 1,66*10^-4/1= 1,66*10^-4

er det sådan?

b) jeg skal bruge formlen p*V/R*T , men ved ik hvilken tal jeg skal sætte ind.

volumen er 0,500 L
trykket er 1,87 bar, men hvad er R og T??

Brugbart svar (0)

Svar #6
16. januar 2005 af xyz (Slettet)

jeg tror jeg har facit til den opgave.. hvilken opgave er det? i den lyserøde kemiopgavebog?

Brugbart svar (0)

Svar #7
16. januar 2005 af frodo (Slettet)

"jo jeg har fat i hvad n,m,M betyder! "
Det ser ikke sådan ud:

"n(CO2)=12,01+16,00*2=44,01 g/mol "
Det er forkert! det er den molare masse..

du skal gøre det rigitgt, for du bruger også stofmængderne, når du finder m(O)..

udregn allerførst stofmængden af CO2 (n(CO2)
dette er lig n(C), da kan du beregne m(C) idet m=n*M

Brugbart svar (0)

Svar #8
16. januar 2005 af frodo (Slettet)

@5) T 34 373,15 K, det står, at det opvarmes til 100 C

Brugbart svar (0)

Svar #9
16. januar 2005 af frodo (Slettet)

T 34 373,15 K
hmm

T=373,15 K

Brugbart svar (0)

Svar #10
16. januar 2005 af xyz (Slettet)

Stoffets empiriske formel er:
C5H12, da stofmængdeforholdet er 1:1


Brugbart svar (0)

Svar #11
16. januar 2005 af xyz (Slettet)

Du skal bruge idealgasligningen
PV=nRT <=> pV=m/M*RT

M=/2,177g*0,0831L*bar/K*mol)*373K)/(1,87 bar*0,5L)

M=72,08 g/mol

og du får opgivet M(C5H12)=72,15 g/mol

så du siger:

n=72,08g/mol/72,15g/mol

n=0,999

stoffets emppiriske formel: C5H12, da stofmængdeforholdet er 1:1

Skriv et svar til: Fuldstændig forbrænding.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.