Matematik

Beregn koordinaterne til a og b, ved hjælp af givet vektore

12. november 2009 af S0me0ne (Slettet) - Niveau: A-niveau

Har lige lidt problemer med denne her opgave, kan ikke helt finde ud af hvordan jeg skal løse den.
Den lyder sådan her:

Om vektorerne a og b er det givet, at

x=5*a - 3*b
y=2*a + 4*b

hvor

x=((-18)(20))
y=((-2)(34))

Beregn koordinaterne til a og b

Nogen der evt. kan hjælpe med udregningerne osv :) ?

Tror nok jeg skal bruge "de lige store koefficienters metode", men kan ikke helt finde ud af den :)

På forhånd tak


Brugbart svar (0)

Svar #1
12. november 2009 af MN-P (Slettet)

x=5*a - 3*b                        ganger med 2 i alle led
y=2*a + 4*b                      ganger med 5 i alle led

2x=10*a-6*b

5y=10*a+20*b                trækker den øverste fra den nederste

5y-2x=0*a+26*b             dividerer med 26

b=(5y-2x)/26                    indsættes i den ene af de oprindelige ligninger

x=5a-3(5y-2x)/26

5a=-x-15y/26+6x/26

5a=(-26x-15y+6x)/26

5a=(-20x-15y)/26

a=(-20x-15y)/130 = (-4x-3y)/26

Det var da nogle besværlige tal, men nu skulle du kunne sætte x og y ind og få vektorerne a og b


Skriv et svar til: Beregn koordinaterne til a og b, ved hjælp af givet vektore

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.