Fysik

Beregn bølgelængden af det udsendte lys?

23. november 2009 af knudsen1 (Slettet)

Jeg forstår ikke den her opgave overhovedet:

En galakse bevæger sig fra os med en fart på 1,38 * 10 ^5  m/s. Det modtagne lys har bølgelængden 434,2 nm. Beregn bølgelængden af det udsendte lys? jeg forstår ikke helt hvordan jeg skal finde bølgelængden, når jeg kun har disse to formler at gøre godt med:  z = deltalamda/ lamda 0 (rødforskydningstallet) og farten v = z * c ??? .. tænker på at bruge andre formler for lamda, men der har jeg ikke opgivet de nødvendige tal for at beregne bølgelængden, så håber der nogle kloge hoveder der kan hjælpe mig? :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
23. november 2009 af mathon

Dopplereffekten


Brugbart svar (0)

Svar #2
23. november 2009 af mathon

for lyssender i bevægelse væk fra lysmodtageren i hvilesystemet

         λm = (1 + (v/c))

når
v er lyskildens fart væk fra lysmodtageren
c er lysets udbredelsesfart i luft


Brugbart svar (0)

Svar #3
23. november 2009 af mathon

c er lysets udbredelsesfart i vacuum


Brugbart svar (0)

Svar #4
23. november 2009 af mathon

rettelse

              λm =(c/fs) ·(1 + (v/c))

hvor

fs er lyskildens frekvens i lyskildens hvilesystem


Brugbart svar (1)

Svar #5
24. november 2009 af mathon

eller skrevet

             λm = λs·(1 + (v/c))

             λs = (434,2 nm) / (1+((1,38·105)/(3,00·108)) = 434 nm


Skriv et svar til: Beregn bølgelængden af det udsendte lys?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.