Matematik

Modellus simulering af skråt kast med luftmodstand

01. december 2009 af borner (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej.

Jeg har et problem, jeg skal i mit studieretningsprojekt arbejde med det skrå kast både med og uden luftmodstand, og skal lave en simulering af det skrå kast med luftmodstand i programmet modellus, men jeg har prøvet og prøvet men kan ikke finde ud af det. Jeg har opstillet en matematisk model, men når den så skal vises i grafen, bliver det bare til en ret linje, så noget er gået galt, og kan ikke få det gjort rigtigt. Så håber der er nogen som kan hjælpe mig med hvilken matematisk model jeg skal opstille for at få simuleringen af det skrå kast med luftmodstand korrekt.

På forhånd tak.

Hilsen Karina.


Brugbart svar (0)

Svar #1
01. december 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Nu kender jeg ikke det program, men du kan danne funktionen (er lidt langtrukkent at vise udredningen af)

y(x) = (tan(θ))*x - g/(2*(v0cosθ0)2) * x2

Det er selve banekurven, altså en parabel, som du ser. Her er tiden t elimineret. Du skal så kende kastevinklen og begyndelseshastigheden. Hvis du skal have luftmodstanden med, som er f = D*v2 (v2 = vx2+vy2), så får du modstanden delt op i en x-komponent og en y-komponent fx= -D*v*vx og fy = -D*v*vy, hvor v er den numeriske værdiu af hastigheden


Svar #2
01. december 2009 af borner (Slettet)

Først tak for hjælpen. Jeg forstår godt dette, men jeg kan stadig ikke få det ind i Modellus så jeg får lavet funktionen, og for at jeg kan lave modellen i modellus skal jeg have en differentialligning og det er denne jeg ikke kan få opstillet så der kommer en graf ud af det. Som det ser ud nu får jeg nemlig bare en linje der ligger i x-aksen..


Brugbart svar (0)

Svar #3
01. december 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Som sagt jeg kender slet ikke det program, men det må da stå i brugsanvisningen!! Jeg benytter selv Mathcad, og der er brugsanvisning så tyk som en telefonbog. Det program er jeg vældig glad for.


Svar #4
01. december 2009 af borner (Slettet)

Jeg er også vant til at bruge mathcad, og kan også gøre det der, men har ikke kunnet få vist brugsanvisningen til Modellus, så har ikke kunnet finde det.. 


Brugbart svar (0)

Svar #5
01. december 2009 af Erik Morsing (Slettet)

så brug dog Mathcad, så kan jeg i hvert fald hjælpe


Svar #6
01. december 2009 af borner (Slettet)

Må jeg desværre ikke da der i min opgaveformulering står jeg skal bruge modellus...


Skriv et svar til: Modellus simulering af skråt kast med luftmodstand

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.