Kemi

Opskriv reaktionsskema og beregn af pH

01. december 2009 af bålly (Slettet) - Niveau: A-niveau

Jeg har fået en opgave der lyder:

En opløsning er fremstillet ved at blande følgende væsker i en 500 ml målekolbe:

60ml 0,21 M HCL  og 90 ml 0,050 HNO3

herefter fyldes målekolben op til mærket

a) Beregn pH for blandingen : jeg fik den til 1,47 (jeg ved ikke om det er helt rigtigt)

b) opløsningen hældes ud i et bægerglas, der indeholder 0,92 g Ca(OH)2.
hele mængden af Ca(OH)2 kan opløses under de givne forhold.

opskriv et reaktionsskema for den reaktion, der finder sted i bægerglasset.

Her er jeg så gået lidt i stå .....

c) efter end reaktion afkøles blandingen til 25 grader. Volumenet er stadig 500 ml

beregn pH for den nye blanding  

Her gik jeg også lidt i stå, så jeg håber virkelig, at der er nogen, der kan hjælpe :)

på forhånd tak


Brugbart svar (0)

Svar #1
02. december 2009 af mathon

a)  er rigtig


Brugbart svar (0)

Svar #2
02. december 2009 af mathon

b)
                    H3O+ (aq)  +  OH- (aq)  →  H2O (l) 

c)

              i 0,92 g Ca(OH)2 (aq) n(OH-) = 2·(0,92 g)/(74,10) = 0,024831 mol
som
              neutraliserer de 0,0171 mol H3O+
hvorefter
              der resterer (0,024831 mol - 0,0171 mol) OH- = 0,007731 mol OH-
hvoraf     
              [OH-] = (0,007731 mol)/(0,500 L) = 0,015463 M

              pOH = -log(0,015463) ≈ 1,8

ved 25°C
gælder   
              pH = 14 - pOH = 14 - 1,8 = 12,2
 


Svar #3
02. december 2009 af bålly (Slettet)

mange tak :D


Brugbart svar (0)

Svar #4
02. december 2009 af mathon

enheden mangler
i 0,92 g Ca(OH)2 (aq) n(OH-) = 2·(0,92 g)/(74,10) = 0,024831 mol    →

i 0,92 g Ca(OH)2 (aq) er n(OH-) = 2·(0,92 g)/(74,10 g/mol) = 0,024831 mol


Skriv et svar til: Opskriv reaktionsskema og beregn af pH

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.