Matematik

løsning af ligninger med at gange over kors? . HJÆLP!

01. december 2009 af bjorkliv (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej alle sammen!

Har to opgaver jeg er meget i trivl om hvordan jeg skal løse, så jeg håber meget der sidder et klogt menneke bag skærmen:)..

Opgaverne ser henholdsvis sådan her ud:

1)    x+5                  5x-17

     ________ = ________

        2                      3

3)     9-x              8x 

    _______ = _______ + 11

           4                 3

i opgave beskrivelsen står der følgende " løs ´følgende ligninger ved at gange over kors" .... og i facit står der at opgave 1 skal give 7. og at opgave 3 skal give -3. men hvorfor??? . som sagt håber virkelig på noget hurtig hjælp, og også en hjælp å jeg kan forstå det, da jeg har flere opgaver af den slags:)

vh.


Brugbart svar (0)

Svar #1
01. december 2009 af Daniel TA (Slettet)

Måske er det der med at gange over kors der forvirre dig. Jeg viser det lige generelt, så kan du måske selv løse den.

Hvis du har to brøker der er lig hinanden

a/b = c/d

Kan du gange over kors, dvs. gange med b og d på begge sider af lighedstegnet og få

ad = bc

Nu har du ikke nogen brøk længere, og det er ret nemt at løse ligningen nu.


Svar #2
01. december 2009 af bjorkliv (Slettet)

okay tak for svar. vil det sige at jeg først til sidst skal dividere, eller hvad? og så tage dem "linien" ud.. ved ikke helt om du forstår hvad jeg mener?


Brugbart svar (0)

Svar #3
01. december 2009 af MaksimZ (Slettet)

 Hej Sidsel

here you go:

opg 1:

(x+5)/2 = (5x-17)/3       - bruger svar 1 og ganger over kors --->

3 (x+5) = 2 (5x-17)

3x+15 = 10x-34

15+34 = 10x-3x

49 = 7x

49/7=x=7

opg 3:

(9-x)/4 = 8x/3 + 11 ,                      11=33/3 ---->

(9-x)/4 = 8x/3 + 33/3 = (8x+33)/3                        - bruger svar 1 og ganger over kors --->

3(9-x) = 4(8x+33)

27-3x=32x+132

27-132=32x+3x

-105=35x

-105/35 = x = -3

Good luck!


Svar #4
01. december 2009 af bjorkliv (Slettet)

forstår heller ikke helt, hvorfor jeg ikke skal siger. ac, ac= bc,bd ?? :)


Svar #5
01. december 2009 af bjorkliv (Slettet)

hej , tusind tak for det !. forstår ikke helt din skrive måde betyder / brøkstreg?? .. og hvordan kan det i opgave 1 blive et resutat der bliver 49/7=x=7? .. på forhånd tak :)


Brugbart svar (0)

Svar #6
01. december 2009 af MaksimZ (Slettet)

 / = brøkstreg som du skriver

x = 49/7 = 7  


Skriv et svar til: løsning af ligninger med at gange over kors? . HJÆLP!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.