Kemi

Azofarvestof eller ej?? HASTER

02. december 2009 af priinzessin (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej jeg sidder med min srp og er næsten færdig, har dog svært ved en ting:

Jeg har fået to strukturformler af to stoffer som bilag, og har fået af vide at jeg skal vurdere og begrunde om de angivende stoffer tilhører azogruppen.

Det jeg er kommet frem til er at, den første er indigo, og er derfor ikke azofarvestof, men kypefarvestof. Mens nr. 2 er metyhlrødt og er et azofarvestof.

Jeg har lidt svært ved at argumenter hvorfor det er sådan ..

Altså umiddelbart vil jeg sige at Metylrødt er en azofarve da den indeholder stamforbindelsen azobenzen, som er de to benzenringe og N=N forbindelsen.

Mens Indigo ikke indeholder den chomofore azogruppe N=N?
 

Er der nogen der har et bedre forslag, eller noget de vil tilføje? vil være en kæmpe hjælp.


Brugbart svar (0)

Svar #1
03. december 2009 af Kemikalium (Slettet)

Et azo-farvestof indeholder altid:  Ar-N=N-Ar', hvor Ar er en arylgruppen, og de kan så være ens eller forskellige.

Overbevis dig selv om ved at se på strukturen af indigo at det IKKE er et azofarvestof. Kan du lokalisere en -N=N- noget sted ?


Brugbart svar (0)

Svar #2
11. december 2009 af kathrinepb (Slettet)

Hvad lyder din problemformulering på?

som #1 inddirekter forklarer, indeholder indigo ikke chmoforern -N=N- og kan defor ikke være et azofarvestof : )


Skriv et svar til: Azofarvestof eller ej?? HASTER

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.