Matematik

Kommentere stigningstallet og konstanten

03. december 2009 af purrrity (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej alle, jeg har brug for lidt matematik hjælp

Jeg skal kommentere beviset for stigningstallet a og konstanten b, jeg har formlen for a = y2-y1/x2-x1, men jeg har ingen ide omkring formlen for b, y-ax = b, forudsat du kender y og ax... men det giver ingen mening. Jeg er lidt ny til, at kommentere beviser, så ved ikke hvordan man gør sådan, og det simplificere ikke, at jeg mangler en formel for konstanten b. 

på forhånd tak, yy
 


Svar #1
03. december 2009 af purrrity (Slettet)

Forskriften for den linenære funktion y = a x + b, hvis graf går gennem punkterne (x1,y1) og (x2,y2), kan bestemmes ved følgende formler: stignings tallet: a = y2-y1/x2-x1 Skæring med 2.-aksen b = y1- ax1

Jeg vil gerne fremkomme med et eksempel: Vi har en linenære funktion, hvis graf går gennem punkterne (2,4) og (5,7) ved hjælp af sætning. I det vi sætter x1 = 2; y1 = 2; x2 = 5; y2 = 7 får vi:

a = y2-y1/x2-x1 = 7-2/5-2 = 1,66

b = y1-ax1 = 2-1,66*2 = -1,32

y = 1,66x-1,32 


Svar #2
03. december 2009 af purrrity (Slettet)

Er det her beviset, hvor jeg så bare lige skriver hvad jeg har gjort eller er det kun bevis for a, lidt i tvivl da jeg finder b = y1-ax1 undervejs, men hvad siger i, er der mere til det?

 

y1 = ax1+b og y2 = ax2+b

b = y1-ax1 og b = y2-ax2

y1-ax1 = y2-ax2

ax2-ax1 = y2-y1 

a(x2-x1) = y2-y1 

a = y2-y1/x2-x1 


Brugbart svar (0)

Svar #3
03. december 2009 af mathon

en ret linje gennem (0,0)
1)    y = ax

parallelforskydes efter parallelforskydningsvektor [0,b]

hvoraf efter forskydningen
      x' = x
      y' = y+b ⇔ y = y' - b

som indsat i 1) giver

      y' - b = a·x'
eller
      y' = ax' + b

"mærkerne" er kun sat på, for at vi kan holde variablerne ud fra hinanden under udledningen,
som når sammenhængen med den oprindelige rette linje ikke længere behøver at præciseres,
overflødiggør mærkerne i
       l': {P'(x',y') | y' = ax' + b}

som så blot skrives

        l: {P(x,y) | y = ax + b}

eller kort

        y = ax + b


Svar #4
03. december 2009 af purrrity (Slettet)

Men hvad er det du kommenterer, beviser der? Er lidt forvirret, forstår dog godt det du skriver.


Brugbart svar (0)

Svar #5
03. december 2009 af Woodfarmer (Slettet)

#2 - er lidt i tvivl om dit spørgsmål - men ja, det du har skrevet der, er beviset for a.


Brugbart svar (0)

Svar #6
03. december 2009 af mathon

"Jeg skal kommentere beviset for stigningstallet a og konstanten b"

b er 2.koordinaten for linjens skæring med y-aksen


Svar #7
03. december 2009 af purrrity (Slettet)

 Okay, så det jeg har skrevet (i mine mange poster) er beviserne og det du har skrevet er kommenteringen?


Svar #8
03. december 2009 af purrrity (Slettet)

ahh... super tak, kan godt se det nu, men skal man ikke nævne selve beviserne for a og b, som jeg har skrevet i de forskellige poster, der hvor man kommentere?


Brugbart svar (0)

Svar #9
03. december 2009 af mathon

skal du uddybe nærmere

er det A-niveau


Svar #10
03. december 2009 af purrrity (Slettet)

 Ahah, så det eneste jeg skal skrive lige under spørgsmålet, er det du skrev. Korrekt? Ikke noget med ligningen for a og b eller sådan noget? Er det rigtigt forstået?


Skriv et svar til: Kommentere stigningstallet og konstanten

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.