Matematik

Godmorgen!. søger hjælp til løsning af ligninger! :)

03. december 2009 af bjorkliv (Slettet) - Niveau: B-niveau

Godmorgen alle sammen!.

Sidder med en aflevering, og kan ikke finde ud af hvordan jeg kommer videre, det drejer sig om disse opgaver. Håber der er en der kan hjælpe, da jeg ikke kan komme videre. Vil helst ikke have svaret, men meget gerne en forklaring, på hvordan det hænger sammen :)..

i denne opgave er jeg startet men er ret overbevidst om at det er forkert! og ved ikke hvordan jeg kommer videre

x         x

__=___ 14

2        5

og så har jeg selv skrevet følgende til overstående opgave.

(x)       x       70       x+70

__=___=____=______

2      5        5           5

ved ikke hvad jeg ellers skal gører? OBS: i facit skal det give 20

Den anden opgave ser følgende ud.

2y             y

___ - _____=15

3             4

OBS: i facit skal det give 36

Og den sidste

x

___ + 4 = 7

3

facit= 9

på forhånd tak :)

vh.
 


Brugbart svar (0)

Svar #1
03. december 2009 af MaksimZ (Slettet)

Hej Bjorkliv

opg1:

Den første opgave har du skrevet forkert ned... som du har skrevet den, så har den kun en løsning og det er   x = 0

opg2:

2y / 3  -  y / 4  = 15       - det drejer sig om at får samme nævner her, så jeg kan trække brøkkerne fra hindanden, forlæng den første brøk med 4 og den anden med 3...   dvs.

8y / 12 - 3y / 12 = 15     - nu kan du trække dem fra hindanden

5y / 12 = 15                    -  isolere x ved at gange 12 på begge sidder og dividere med 5 på begge sidder.

5 y = 15 x 12

y = (15 x 12) / 5 = 36

opg3:

løses på samme måde som opg 2.

1. Lav 4 om til brøk hvor nævneren er 3  (dvs 4 = 12 / 3)

2. Isolere x

3. så får du x = 9    :)

God regne lyst og tjek igen din opgave 1, enten er der fejl ved afskrivning fra tavlen eller har du noteret den forkert her.


Svar #2
03. december 2009 af bjorkliv (Slettet)

Heej MaksimZ. Tuind tak for hjælpen, kan se at det er mig der har fået skrevet det forkert nd i opgave 1!, det kal hedde + og ikke =...... men i opgave 2, er jeg i tvivl om´hvordan du finder ud af at det er 4 og 3 jeg skal forlænge med? . og hvorfor det er at jeg kal dividere med 5 y. håber du forstår hvad jeg mener :)


Svar #3
03. december 2009 af bjorkliv (Slettet)

og lige en ting til:), betyder denne / brøkstreg eller dividere?


Brugbart svar (0)

Svar #4
04. december 2009 af MaksimZ (Slettet)

 Hej Bjorkliv

"/" betyder både brøkstreg og dividere. Da det er det samme.

prøv se, en brøk som hedder 10 / 5 kan skrives om til 2    da 10 dividered med 5 er 2.

eller brøken 1 / 2 kan også skrive som 0.5 da 1 dividered med 2 er 0.5

Angående forlængelser af brøkker:

Når du har en ligning med 2 brøker og skal isolere X, så er den nemmeste fremgangsmåde er at først ligge disse brøker sammen eller træk dem fra hindanden. Dette kan man kun gøre hvis de har samme nævner. Dvs:

a / b + c / b = (a+c) / b    eller

a / b - c / b = (a-c) / b

I opgave to så har du to brøkker på højre sidde 2y / 3 og y / 4. Den første fælles nævner eller med andre ord det tal som kan divideres både med 3 og 4 er 12. Hvis jeg forlænger første brøk med 4 og den anden med 3 så har de begge 12 som næver og nu kan jeg endeligt trække dem fra hindanden, se:

2y / 3 - y / 4 = 4x2y / 4x3 - 3 y / 3x4 = 8y/12 - 3y/12 = (8y-3y) / 12 = 5y / 12  ,      (x = gange)

Du skal ikke dividere med 5y men kun med 5, da du har på høre sidden (efter du har ganget med 12 på begge sidder) 5y tilbage og på venstre et tal. For at isolere (finde) y nu skal du dividere med 5 på begge sidder og dermed har du kun y tilbage på højre side, tjek:

5 y = 15 x 12 = 180
5y / 5 = 180 / 5 =36 dvs y = 36 da 5 y / 5 = y (forkorter med 5)

Håber at dette afklarede nogle spørgesmål som du havde. 
 


Skriv et svar til: Godmorgen!. søger hjælp til løsning af ligninger! :)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.