Matematik

Logistisk vækst

03. december 2009 af Tsubasa (Slettet)

jeg har formlen

y= M/1+c*e^-a+M*x

Jeg er lidt i tvivl, hvad er a og c?



Brugbart svar (0)

Svar #1
03. december 2009 af mathon

              y = M/(1+C·e-aM·x)

              y ' = ay(M-y)

M er maksimalværdierne


Brugbart svar (0)

Svar #2
03. december 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Det er jeg også, som det står der, er det en ret linie. idet de to første led er konstanter. Desuden står der heller ikke M/1, det er jo bare M, det ville ingn skrive sådan, så om igen! Der skal nok stå ce-ax, så du glemte x'et.


Svar #3
03. december 2009 af Tsubasa (Slettet)

men hvad ER a og c? hvis jeg isolerer a fra y' = ay(M-y) hvad har jeg så fundet? vækstraten?


Brugbart svar (0)

Svar #4
03. december 2009 af eel (Slettet)

Formlen du har er løsningen til den logistiske differentialligning, som bl.a. beskriver populationers vækst.  

y'(t) er væksthastigheden i en population som funktion af y, hvor a og b bare er tal og  c er en konstant som du kan finde ved at isolere i formlen. og M er b/a - den maksimale værdi (toppunktet på grafen)

For at bruge den vil du altså få en ligning med værdier som du kan løse som en logistisk ligning.


Svar #5
03. december 2009 af Tsubasa (Slettet)

hvis man fx. skal tegne en graf ud fra den logistisk vækst af fx. gærcellers (deler sig ca. 3 gange om dag) vækst. Hvordan kan man gør det?


Brugbart svar (0)

Svar #6
03. december 2009 af eel (Slettet)

jeg går ud fra du har en form for matematikprogram (TII?!) - så tegner du den bare som med alle andre grafer.


Svar #7
03. december 2009 af Tsubasa (Slettet)

ja, her ved jeg at gærceller deler sig 3 gange om dag. Og hvis jeg har den første y-værdi på 0,00006 mio.

Skal jeg så gør et eller andet for at finde den næste y -værdi?


Brugbart svar (0)

Svar #8
03. december 2009 af eel (Slettet)

Du må have nogle værdier for enten M, b, a eller c. ellers kan jeg ikke se at du kan gøre noget.


Svar #9
03. december 2009 af Tsubasa (Slettet)

har dem alle sammen


Brugbart svar (0)

Svar #10
03. december 2009 af eel (Slettet)

så sætter du bare værdierne ind og tegner grafen som du gør for en almindelig funktion (f(x)=)


Skriv et svar til: Logistisk vækst

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.