Matematik

Funktioner

03. december 2009 af elissa92

Hvilken formel skal jeg bruge til opgaven?

Du skal bestemme regneforskriften for den lineære funktion, hvis graf skærer 2. grads polynomiets graf i punkterne (-1,y1) og (2,y2).


Brugbart svar (1)

Svar #1
03. december 2009 af MrAbdul (Slettet)

Har du ikke flere informationer?


Brugbart svar (2)

Svar #2
03. december 2009 af xSally (Slettet)

a = (y2-y1)/(x2-x1)

b = y1-a*x1

Lær dem udenad for din egen skyld, de dukker ret tit op i prøver uden hjælpemidler. ;)


Svar #3
03. december 2009 af elissa92

Jo det er der;

Der er givet tre punkter: (1,6), (-2,9) og (5,86)


Brugbart svar (2)

Svar #4
03. december 2009 af MrAbdul (Slettet)

Du skal finde parablens formel først. --> ax^2 + b*x + c = y

Så skal du løse 3 ligninger med 3 ubekendte.

Du bruger dine punkter i parablen. Du skan også bruge given og find muligheden som de fleste cas værktøjer har

a1^2 + b*1 + c = 6

ax(-2)^2 + b*(-2) + c =9

a*5^2 + b*5 + c = 86

Jeg fik a,b,c til --> 3,2,1

Dvs. parablens formel er f(x) = 3*x^2 + 2*x + 1.

Du skal nu finde dine punkter som du skrev før. (-1,y1) og (2,y2).Indsæt dine x ind i parablen og find y´erne.

Herefter finder du den liniære funktions formel, altså y = ax+b

Brug (y.2-y.1)/x2-x1 = a

Brug y.1-a*x.1 = b

Håber det er forståeligt


Svar #5
03. december 2009 af elissa92

Hey :)

Tusind tak.. Men jeg havde fundet parablens formel før, og jeg fik også a,b.c til 3,2,1. Det skulle jeg måske havde skrevet..

Men det jeg ikke helt forstår, det er hvilket x jeg skal indsætte. Altså det er bare den sidste del jeg ikke helt forstår :)


Brugbart svar (1)

Svar #6
03. december 2009 af MrAbdul (Slettet)

Du bruger parablens formel f(x) = 3*x^2 + 2*x + 1 til at finde dit y

Du har fået punktet P (-1 , y1) og Q (2 , y2)

Disse x - værdier skal indsættes i parablen for at finde y1 og y2

Herefter er det bare en almindelig liniær funktion du skal finde der skærer i de 2 punkter


Svar #7
03. december 2009 af elissa92

Okay, jeg tror ikke helt jeg har forstået det, for jeg har jo to x-værdier, både -1 og 2

Undskyld for besværligheden


Brugbart svar (1)

Svar #8
03. december 2009 af MrAbdul (Slettet)

Det i orden :)

Du skal bare løse ligningerne

y1 = 3*(-1)^2 + 2*(-1) + 1

y2 = 3*2^2 + 2*2 + 1

Så har du dine punkter


Svar #9
03. december 2009 af elissa92

Okay.. y1 = 2 og y2 = 17

Men i facitlisten står der:

f (x) = 5x + 7


Brugbart svar (2)

Svar #10
03. december 2009 af MrAbdul (Slettet)

Ok nu har du dine punkter og de hedder P (-1,2) og Q (2,17)

Nu bruger du formlerne for at finde a og b 

 (y2-y1)/(x2-x1) =a

y.1-a*x1 = b

Dem indsætter du i den liniære fuktions formel, y=ax+b


Svar #11
03. december 2009 af elissa92

Tusind tak for hjælpen :)

Håber ikke jeg har været for besværlig


Brugbart svar (1)

Svar #12
03. december 2009 af MrAbdul (Slettet)

Overhovedet ikke, glad for at kunne hjælpe :)


Svar #13
04. december 2009 af elissa92

Arrgh støtte lige ind på en opgave om funktioner, som jeg også er gået i stå ved :S


Brugbart svar (1)

Svar #14
04. december 2009 af MrAbdul (Slettet)

Link ???


Svar #15
04. december 2009 af elissa92

Du skal bestemme koordinaterne til skæringspunkterne mellem parablen

f(x) = -0,25x2 - x + 2 og den lineære funktion g(x) = 2x -2


Brugbart svar (1)

Svar #16
04. december 2009 af MrAbdul (Slettet)

Hvorfor sætter du dem ikke bare lig hinanden, er det med eller uden hjælpemidler?


Svar #17
04. december 2009 af elissa92

Det er uden hjælpemidler


Svar #18
04. december 2009 af elissa92

Men jeg har lige fundet ud af det :D


Brugbart svar (1)

Svar #19
04. december 2009 af MrAbdul (Slettet)

Ok lyder godt :)

Jeg er også lige ved at blive færdig med den


Skriv et svar til: Funktioner

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.