Fysik

Fysisk pendul: sammenhæng mellem T og a

11. december 2009 af RasmusTl (Slettet)

Sidder og skal finde sammenhængen mellem svingningstiden T og afstanden fra omdrejningsaksen til massemidtpunktet, a.

Svingningstiden for et fysisk pendul er givet ved: T= 2*pi*kvrod( I / m*g*a)

Har lavet forsøg med fysisk pendul, og skal nu lave graf over dataene, men jeg er i tvivl med hensyn til denne sammenhæng og kunne godt bruge lidt hjælp.


Brugbart svar (0)

Svar #1
11. december 2009 af mathon

momentsætningen
og
matematisk er det lettest
at sammenligne med et matematisk pendul
med samme masse og en pendullængde l,
så masserne svinger i takt.


Svar #2
11. december 2009 af RasmusTl (Slettet)

Tak for svaret, men jeg ikke sikker på at jeg forstår det.

Kan du evt. uddybe dit svar?


Brugbart svar (0)

Svar #3
11. december 2009 af mathon

det vandret-akseroterende legemes vinkelacceleration - (med udsving mindre end 10 grader)
α = Mres/I = mg·rT·sin(θ)/I = mg·L·sin(θ)/(mL²)

hvoraf

         rT/I = 1/(mL)
eller
         L = I/(m·rT)

Kendes inertimomentet I og massemidtpunktafstanden rT, kan det fysiske penduls reducerede pendullængde
L beregnes.

Heraf haves

                       T = 2π·√(L/g) = 2π·√(I/m·rT·g)

hvor du har rT = a


Brugbart svar (0)

Svar #4
11. december 2009 af mathon

                     T = 2π·√(L/g) = 2π·√(I/m·rT·g)  →  T = 2π·√(L/g) = 2π·√(I/(m·rT·g))


Skriv et svar til: Fysisk pendul: sammenhæng mellem T og a

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.