Fysik

find indre mostand i batteri

13. december 2009 af jjensen91 (Slettet) - Niveau: A-niveau

hej

jeg skal finde den indre modstand i et batteri. på batteriet står der "1,5 V" men hvis jeg måler spændingen står der 1,6 V på mit voltmeter. skal jeg bruge den eksperimentelle værdi eller den der står opgivet på batteriet? jeg har fået at vide at jeg skal bruge den her formel, dvs. ohms lov med en modstand mere:

U0 = (RI + RY) * I

der indgår en spænding, en indre modstand, en ydre modstand og en strøm.

går udfra at jeg skal isolere RI sådan her:

RI = (U0 / I) - RY

men altså, jeg mangler vel tre tal som jeg på en eller anden måde skal finde for at kunne beregne den indre modstand. skal de alle måles eller er der nogen af dem der er teoretiske? ved ikke helt hvilke tal jeg skal sætte ind i min formel, men har bare et 1,5 V batteri jeg skal finde den indre modstand i.

på forhånd tak


Brugbart svar (2)

Svar #1
13. december 2009 af mathon

Uo = (Ri + Ry)·I = Ri·I + Ry·I = Ri·I + Up

                Ri = (Uo-Up)/I


Svar #2
13. december 2009 af jjensen91 (Slettet)

foreløbig tak for hjælpen. jeg savner dog fortsat svar på, om det er eksperimentelle eller teoretiske værdier? er både U0 og Up og I nogle, jeg skal måle? og hvad er egentlig forskellen på U0 og UP?


Brugbart svar (2)

Svar #3
13. december 2009 af mathon

Uo er hvilespændingen/elektromotoriske kraft for det ubelastede batteri

Up er polsændingen dvs spændingen ved belastning

I er den målte strømstyrke

.....................

Uo er spændingen målt med KUN  et voltmeter tilsluttet


Svar #4
14. december 2009 af jjensen91 (Slettet)

hvordan finder jeg batteriets energiindhold?


Brugbart svar (2)

Svar #5
14. december 2009 af mathon

afhænger af dets ladning

     E = q·Uo


Svar #6
14. december 2009 af jjensen91 (Slettet)

ladningen - hvordan finder jeg den?


Brugbart svar (2)

Svar #7
14. december 2009 af mathon

varedeklarationen opgiver antal amperetimer


Svar #8
14. december 2009 af jjensen91 (Slettet)

jeg har en funktion der ser sådan her ud

Up(I) = -RI · I + U0

kan nogen fortælle mig hvordan man er nået frem til den ud fra ligningen i #1?

er ikke helt med på hvordan man ved hjælp af algebra kommer fra det ene til det andet


Brugbart svar (1)

Svar #9
16. december 2009 af mathon

Uo = (Ri + Ry)·I = Ri·I + Ry·I = Ri·I + Up

    Up = -Ri·I + Uo


Skriv et svar til: find indre mostand i batteri

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.