Matematik

Mat - Isolering af ^n i kapitalfremskrivningsformlen

25. januar 2005 af KickAzz (Slettet)
Hej

Jeg ville høre om det er muligt at isolere n i kapitalfremskrivningsformlen:

K · (1 - r%)^n = Ks


Jeg får at:

(1 - r%)^n = Ks / K

men så kan jeg ikke komme videre :(

Håber nogle kan komme med et løsningsforslag, hvis det da overhovedet er muligt at isolere ^n.

Mvh

Peter

Brugbart svar (0)

Svar #1
25. januar 2005 af erdos (Slettet)

brug log eller ln, så må må du smide n ned, og du får:

log(Ks / K) / log(1 - r%)

Svar #2
25. januar 2005 af KickAzz (Slettet)

Okay, jeg tænkte nok det måske var noget med logaritmer. Men da vi endnu ikke har haft om det, må jeg nok hellere lade være med at kaste mig ud i det.

Men tak for svaret.

Mvh
Peter

Brugbart svar (0)

Svar #3
25. januar 2005 af Epsilon (Slettet)

Normalt tager renteformlen nu godt nok formen

K_n = K*(1+r)^n

men Kalles udregning i #1 gælder stadigvæk, med den relevante modifikation;

n = log(K_n/K)/log(1+r)

og så lige et hjertesuk:

Det er en meget almindelig fejl at tro, at man bare skal indsætte r=5, hvis rentefoden er 5% (r=0.05). Lad nu være med at begå den samme fejl.

//Singularity

Brugbart svar (0)

Svar #4
26. januar 2005 af allan_sim

Sjovt - den fejl tror jeg aldrig jeg har set på mine hold - derimod er der mange, der synes, at 1+0,05=1,5.....

Brugbart svar (0)

Svar #5
26. januar 2005 af Epsilon (Slettet)

#4: Tja - nogle elever har tilsyneladende deres helt egne regneregler :-)

//Singularity

Svar #6
26. januar 2005 af KickAzz (Slettet)

Singularity, ja det er rigtig nok at kapitalfremskrivningsformlen er:
K_n = K*(1+r)^n

Men jeg valgte lige at omskrive den, så der ikke skulle opstå misforståelser omkring n.

Mvh
Peter

Skriv et svar til: Mat - Isolering af ^n i kapitalfremskrivningsformlen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.