Matematik

Bestemmelse af konstanterne i et tredjegradspolynomium ud fra grafan for polynomiet

15. december 2009 af torreslau (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej alle

Jeg skal bestemme konstanterne a, b, c, d

Jeg har kun en graf, men er der nogen der ved hvordan jeg kan finde frem til konstanterne?

Jeg har ingen funktion som f.eks f(x)=3x^3-2x^2+3x+7

men jeg har kun en graf med et tredjegradpolynomium


Brugbart svar (0)

Svar #1
15. december 2009 af sigmund (Slettet)

Ja, det er en sjov opgave! :)

Generelt har du f(x) = ax3 + bx2 + cx + d. Du har en graf af en funktion, som du ved er et tredjegradspolynomium, men du kender ikke forskriften. Du vil dog gerne vide den, og sætter dig derfor for at bestemme koefficienterne a, b, c og d.

Den letteste at finde, er d, thi den aflæses som grafens skæring med y-aksen (f(0)). Den næste er c, der findes som tangenthældningen i x=0 (f'(0)), thi f'(x) = 3x2 + 2bx + c, dvs. f'(0) = c.

Nu har vi a og b tilbage. Her kan vi opstille to ligninger med to ubekendte. Først aflæses to rødder, r1 og r2. Så opstilles to ligninger

a·r1+ b·r1+ c·r+ d = 0

a·r2+ b·r2+ c·r+ d = 0

Du kender allerede c og d, så det er kun a og b, der er ubekendte.


Svar #2
16. december 2009 af torreslau (Slettet)

okay mange tak, men forstår ikke helt bestemmelsen af konstanten c. nå x er 0 ligger punktet et sted som er svært at bestemme. omkring 1.75 men man kan da ikke være sikker? er der nogen måde at opnå sikkerhed. Og er 1.75 så c? (c=1.75)


Skriv et svar til: Bestemmelse af konstanterne i et tredjegradspolynomium ud fra grafan for polynomiet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.