Matematik

rum-vektorer og plan

26. december 2009 af Kamelkalle (Slettet) - Niveau: A-niveau

En linjes parameterfremstilling er givet og ud fra denne samt et givent punkt, skal jeg bestemme en ligning for planen der indeholder denne linje samt punktet.
Hvordan gør jeg det?

Vedhæftet fil: 512.jpg

Brugbart svar (1)

Svar #1
26. december 2009 af Exupery (Slettet)

Puh, det er laaang tid siden, jeg har regnet med vektorer.

Men du har en parameterfremstilling, der består af et punkt og en retningsvektor. Du har ydermere endnu et punkt. Ved at trække det ene punkt fra det andet, får du vist endnu en retningsvektor. Når du har to retningsvektorer kan du finde deres krydsprodukt, der svarer til en normalvektor. Et plans ligning består af et punkt og en normalvektor. Du har nu begge dele og kan blot opskrive ligningen.


Brugbart svar (0)

Svar #2
26. december 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Du har x=4+0t, y=0+2t og z=1+t, så går den rette linie gennem P= (x0,y0,z0) = (4,0,1), og din ligning for planen er A(x-x0) + B(y-y0) + C(z-z0). Du har også punktet A. Desuden en parameterfremstilling for linien x=x0+at, y=y0+bt og z=z0+ct kan skrives om, hvis vi eliminerer parameteren t, så dan her (x-x0)/a = (y-y0)/b = (z-z0)/c Det kalder man standardformen for ligningen af den rette linie gennem (x0,y0,z0)


Brugbart svar (0)

Svar #3
26. december 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Rettelse, der skal stå: A(x-x0) + B(y-y0) + C(z-z0) = 0


Svar #4
26. december 2009 af Kamelkalle (Slettet)

Tak for begge svar! Jeg har lige forsøgt mig med #2's metode.. Men jeg er ikke helt med på, hvordan jeg bestemmer ligningen


Brugbart svar (0)

Svar #5
26. december 2009 af mathon

du har to punkter
                           Po(4,0,1) og A(2,3,-5)
hvoraf du
kan danne vektoren PoA
og linjens retningsvektor r[0,2,1]

hvoraf du kan beregne den ønskedes plans normalvektor ved at danne deres krydsprodukt.

Efterfølgende kan
planen beskrives
som
     α:       {P(x,y,z) | n·PoP = 0}


Brugbart svar (0)

Svar #6
26. december 2009 af Exupery (Slettet)

#5 og #1 er præcis det samme.


Brugbart svar (0)

Svar #7
26. december 2009 af mathon

#5 er ikke en korrektion til #1
men
en konkretiserende håndsrækning til #0 forårsaget af ytringen i #4:
"... Men jeg er ikke helt med på, hvordan jeg bestemmer ligningen"
 


Brugbart svar (0)

Svar #8
26. december 2009 af Exupery (Slettet)

Det forstod jeg skam. Det var mere for at sikre mig, at #0 ikke blev forvirret af, at der kom "endnu" et løsningsforslag.


Svar #9
27. december 2009 af Kamelkalle (Slettet)

Måske et dumt spg. Men #5 hvordan er det lige man beregner retningsvektoren?


Svar #10
27. december 2009 af Kamelkalle (Slettet)

nåårh.. det kan man jo aflæse i parameterfremstillingen.


Svar #11
27. december 2009 af Kamelkalle (Slettet)

Jeg får såvektor P0A til værende (-2, 3, -6) og for således vektor P0A kryds retningsvektoren til at være = (15, 2, -4)


Svar #12
27. december 2009 af Kamelkalle (Slettet)

Så forstår jeg blot ikke følgende: α: {P(x,y,z) | n·PoP = 0}


Brugbart svar (0)

Svar #13
27. december 2009 af Erik Morsing (Slettet)

#12 Det er det samme som planens ligning, det kan du se, hvis du ganger ud, der står oversat, mængden af punkter (x,y,z), der tilfredsstiller prikproduktet = 0


Svar #14
27. december 2009 af Kamelkalle (Slettet)

Ok.. Hvis jeg så benyter den formel, du tidligere gav: A(x-x0) + B(y-y0) + C(z-z0) = 0

Skal jeg vel indsætte normalvektorens koordinater for A, B og C og punktet P0 (4, 0, 1) for x0, y0 og z0, ikke sandt? Og så skal x, y og z vel bare være?


Brugbart svar (0)

Svar #15
27. december 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Ja normalvektoren er A*i + B*j + C*k, så n*P0A, skal være lig 0,  P0A = (-2,3,-6), så vi får (-15,-2,4)*(-2,3,-6) = 0, som det skal være (-15,-2,4) er krydsproduktet af de to kendte vektorer, så det er normalvektoren.


Svar #16
27. december 2009 af Kamelkalle (Slettet)

Forresten.. Det endelig svar hedder så: 15x+2y-4z=64 ikke sandt?


Skriv et svar til: rum-vektorer og plan

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.