Kemi

kemi

30. december 2009 af jabas (Slettet) - Niveau: A-niveau

ønsker at få hjælp til opgaven herunder...

Man ønsker at fremstille 1,0L vandig opløsning af NH4Cl. Koncentrationen af NH4Cl skal være så stor, at pH-værdien i opløsningen bliver 4,5.
pKs for ammoniumionen 9,25.

4)Beregn, hvor mange gram NH4Cl der skal afvejes for at fremstille ovennævnte opløsning. 
                                           _____________________________________

Jeg synes spørgsmålet er meget tydeligt, men jeg kan bare ikke finde ud af, at hvordan jeg vil kunne finde massen af NH4Cl når vi kun har disse oplysninger som foroven er nævnt.
Skal man anvende formlen pH= (1/2) • (p K s - log(C s))

Og på hvilken måde kan man isolere det for at finde massen, hvis det skulle være rigtigt? er lidt forvirret, tror jeg..

eller tror jeg faktisk at man skal anvende: m = M*n <=> ?? og hvad såå
 

plzz.  hjællpp


Brugbart svar (1)

Svar #1
30. december 2009 af mathon

fra
https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=783684

har du
                 pH = (1/2)·(9,25 - log(cs))
                 2pH = 9,25 - log(cs)
                 log(cs) = 9,25 - 2pH
                 cs = 109,25-2pH = 109,25-2·4,5 = 100,25 = 1,77828 mol/L

   M(NH4Cl) = 53,50 g/mol
                  


Brugbart svar (1)

Svar #2
30. december 2009 af mathon

da
       c mol NH4+ ækvivalerer c mol NH4Cl


Svar #3
30. december 2009 af jabas (Slettet)

nååree, det krævede bare tankegang...

Hvorfor tager  du egentlig 2pH som udgangspunkt?, er det sådan formlen anvendes, eller er der en særlig grund til at du skriver 2pH ??

og  vil det så sige at jeg skal anvende formlen derefter således:
 
                             m = n*M <=> 1,77828mol/L · 53,50 g/mol = .......

 


Brugbart svar (1)

Svar #4
30. december 2009 af mathon

det er sådan den formelmæssige sammenhæng er

   n(NH4Cl) =  V·c = (1 L)·(1,77828 mol/L) = 1,77828 mol

   m(NH4Cl) = n·M = (1,77828 mol)·(53,50 g/mol)


Svar #5
30. december 2009 af jabas (Slettet)

Nåree jo ... det giver jo den samme opfattelse, mange takk..


fik ikke svar på det med 2pH? er stadig i tvivl... så er jeg helt sikker på hvad det går ud på..


Brugbart svar (1)

Svar #6
30. december 2009 af mathon

isolering af cs:
                     pH = (1/2)·(9,25 - log(cs))                                   gang med 2 på begge sider
                     2pH = 9,25 - log(cs)                                            adder log(cs)
                     2pH + log(cs) = 9,25                                           subtraher 2pH på begge sider
                     log(cs) = 9,25 - 2pH
                     cs = 109,25-2pH = 109,25-2·4,5 = 100,25 = 1,77828 mol/L

  
                  


Svar #7
30. december 2009 af jabas (Slettet)

nåree, men du gør det jo ikke på begge sider... ..
det var jo 2pH + log(cs) = 9,25 som ved isolering af cs der blev til log(cs) = 9,25 - 2pH, og for at slippe af med log indsætter du 10?..... kan ikke heellt følge med i den sammenhænge : at gange med 2 på begge sider......


Brugbart svar (1)

Svar #8
30. december 2009 af Gate2 (Slettet)

når dit mål er pH = 4,5 så er;

4,5 = (1/2) * (9,25 - log(cs)) , for at eliminere den ½, som jo svare til at dividere med 2, så ganges med 2 ⇔

9 = 9,25 - log(cs) ⇔

log(cs) = 9,25 - 9 ⇔

log(cs) = 0,25 , log(cs),er den eksponent som 10 skal opløftes i for at give cs ⇔

cs = 10 0,25 = 1,77828 mol/L
 


Svar #9
30. december 2009 af jabas (Slettet)

Nåree, Upss, nu har jeg fattet det præcist :). Bare mig der ikke lige kunne tænke..

Det var ellers meget forståeligt,  så taknemmelige #8!


Skriv et svar til: kemi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.