Biologi

2 spørgsmål om energiomsætning

30. december 2009 af xshortybabe (Slettet)

Hej.

Jeg har to spørgsmål som skal besvares, og jeg kan INTET svar finde på internettet eller i min bog,

så jeg håber nogen her kan hjælpe:

Hvordan får lunger og hjerte besked om at musklerne har et øget iltbehov?

Hvilken indflydelse har det på pulsen, hvis du sveder meget?

- Tak på forhånd.


Brugbart svar (0)

Svar #1
31. december 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Nu prøver jeg at søge på engelsk, det plejer at give mange gode hjemmesider. ..... Jeg fandt hurtigt frem til følgende:

http://www.google.dk/search?hl=da&source=hp&q=%2Blungs+%2Bheart+%2Boxygen&meta=&aq=f&oq=

P4øv at læse den første af dem! Og tag så nogle andre


Brugbart svar (0)

Svar #2
05. januar 2010 af Caras53 (Slettet)

Hej :)

Vi har oppe hoved noget som hedder åndedratcentet. Som "måler" hvor meget CO2 der kommer tilbage til lungerne og hjertet. Hvis det bliver større vil det sige musklerne bruger mere O2 og derfor melder centret til hjerte, at der skal mere ilt ud til musklerne, og derfor slå hjertet hurtigere og du trækker vejet hurtigere.

Hvis musklerne ikke for nok ilt, begynder de at lave mælkesyre i musklerne. Og det er også derfor du kan hurtigere få syreri benene end andre gange. Du kan træne dit hjerte og lunger til at skyde mere O2 indholdigt bold til musklerne ad gangen. Og det kalder vi kondition.

Det næste er jeg ikke sikker på, men det mener jeg ikker der er. Jeg mener det kommer and på hvor meget væske man har dukket - men er IKKE sikker

Håber det hjælper

.Haslund slut ...


Brugbart svar (0)

Svar #3
05. januar 2010 af sandvig (Slettet)

 Hvis du sveder meget hvad sker der så med pulsen? det er sgu da et mærkeligt sprgsmål :-)

Sveden har vel næppe nogen indflydelse på pulsen før end du bliver dehydreret

Altså til at starte med vil der altså ikke ske noget.....men man kan sige at hvis du sveder rigtig rigtig meget og længe så vil pulsen stige fordi den mindre mængde væske i blodbanen gør at at det skal pumpes hurtigere rundt i kroppen - derfor pulsstigning så dit cardiac output bevares......

Det første spørgsmål er for så vidt besvaret korrekt, man kan bare ikke rigtigt sige at hjertet får besked fra musklerne - hvem i alverden har fundet på de spørgsmål :-)

Ved fysisk aktivitet forbruger mitochondrierne i muskelcellerne O2 til at omdanne ATP til energi. Når der ikke længere er tilstrækkeligt med ilt til den proces bliver omsætningen anaerob (uden ilt) og et affaldsprodukt deraf er mælkesyre. Den mælkesyre kommer ud i blodet hvor den for pH til at falde (det er jo en syre). Mælkesyren neutrliseres ved at indgå i en reaktion med bicrbonat i blodet et produkt af den reaktion er CO2. I repirtionscenteret i hjernestammen sidder kemoreceptorer der er følsomme over for ændringer i pH og CO2. Så når CO2 koncentrationen i blodet stiger og pH falder sender respirationscenteret besked ud om at respirationen skal øges (for at udlufte CO2 via respirationen).

Pulsen øges fordi iltkravet stiger i musklerne. Når pulsen stiger er det et resultat af neresystemets grad f kontrol med hjertet. hvis det skal forklares yderligere så er vi altså ude i noget særdeles avanceret fysiologi ;-) så går du bare på biblioteket og læser Berne & Levy :-)


Brugbart svar (0)

Svar #4
06. januar 2010 af PoulKusk (Slettet)

Det er ret indviklet hvis jeg skal til at give en videnskabelig gennemgang af hele processen for sved, adrenalin og dermed forhøjet puls. Men her er noget lidt kortere, og forhåbenligt nemmere at gå til.

Hvis man sveder man får man et øget vandtab pr. tid. Går organismen tør for væske, øges pulsen, således det resterende vand og næring, samt ilt i hæmgrupperne i de røde blodlegemer kan transporteres hurtigere rundt. Helt ned til cellulært niveau stiger saltkoncentrationen i cellerne hvilket er farligt da cellerne ikke kan opretholde et konstant tryk.

I blodbanerne vil receptorer give signal videre til CNS - central nerve systemet, som vha. transmitterstoffet adrenalin videregiver information. Dette medfører forhøjet aktivitet i det cardiovaskulære system, som også giver forhøjet pulsaktivitet.

Så kort fortalt bliver vi faktisk stressede af dehydrering(væsketab over længere tid). Stress øger transmissionen vha adrenalin til nervecellerne og aktiviteten i blodkredsløbet forøges.

Jeg håber det har givet lidt.

Ellers skal jeg vende tilbage.

God læsning. Poul


Svar #5
06. januar 2010 af xshortybabe (Slettet)

Tak for alle svarende guys!

Det har hjupet meget, og så håber jeg jeg kunne give et nogenlunde rigtigt svar!

Tak, tak, tak!


Skriv et svar til: 2 spørgsmål om energiomsætning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.