Matematik

Største fælles divisor

04. januar 2010 af Ollesolle (Slettet)

Hvordan finder man den største fælles divisor mellem to tal?


Brugbart svar (0)

Svar #1
04. januar 2010 af mathon

opløs først hvert tal i primfaktorer


Brugbart svar (0)

Svar #2
04. januar 2010 af mathon

sfd er så produktet af de fælles primfaktorer i den laveste postens, de forekommer i de to tal:

eks.:
         2240 = 26·5·7

         2352 = 24·3·72

  sfd(2240,2352) = 24·7 = 112


Brugbart svar (0)

Svar #3
04. januar 2010 af peter lind

Du kan også bruge euklids algoritme se http://mathworld.wolfram.com/EuclideanAlgorithm.html

#2 2240 ≠26*5*7 Det er let at se at mindst 16=24  går op i tallet. Din største fælles devisor stemmer heller ikke med de opgivne primtalsopløsninger.


Svar #4
04. januar 2010 af Ollesolle (Slettet)

Jeg skal lige forstå det helt korrekt. Er det sådan her?

420 er et lige tal – så 2 går op
420 divideret med 2 giver 210, det er også et lige tal – 2 går op
210 divideret med 2 giver 105, der har tværsummen 6 – så 3 går op i 105
105 divideret med 3 giver 35, 35 ender på 5 – så 5 går op
35 divideret med 5 giver 7, 7 er selv et primtal – så her stopper vi

Vi skriver: 420 = 2 x 2 x 3 x 5 x 7 = 22 x 3 x 5 x 7


Brugbart svar (0)

Svar #5
04. januar 2010 af mathon

#2-rettelse

sfd er så produktet af de fælles primfaktorer i den laveste postens, de forekommer i de to tal:

eks.:
         2240 = 26·5·7

         2352 = 24·3·72

  sfd(2240,2352) = 24·7 = 112


Brugbart svar (0)

Svar #6
04. januar 2010 af MN-P (Slettet)

Vi skriver: 420 = 2 x 2 x 3 x 5 x 7 22 x 3 x 5 x 7

fejl: 2x2 er da ikke 22 vel

420 = 2 x 2 x 3 x 5 x 7

147=3*7*7

største fælles divisom for 420 og 147 er 3X7=21


Skriv et svar til: Største fælles divisor

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.