Matematik

Hjælp bedes, er frustreret! :-(

07. januar 2010 af Alkymisten (Slettet)

Punkterna A, B, C og D har koordinaterne A(4,0,0), B(1,6,4), C(7,-2,-2), D(8,-4,13).

1. Beregn afstanden fra D til planen α gennem A, B og C.

2. Bestem koordinaterne til projektionen af D på α

3. Find den spidse vinkel mellem α og xy-planen

Someone please help! :-S


Brugbart svar (1)

Svar #1
07. januar 2010 af mathon

en normalvektor n til den søgte plan er krydsproduktet af vektorerne AB og AC

brug A som fikspunkt (da det er det enkleste)

den søgte plan kan så beskrives
som
        α:  {P | n·AP = 0}


Brugbart svar (1)

Svar #2
07. januar 2010 af mathon

     n = [-3,6,4] x [3,-2,-2] = [-4,6,-12]

     α:  [-4,6,-12]·[x-4,y,z] = 0

          -4(x-4) + 6y - 12z = 0

          -4x + 16 + 6y - 12z = 0
          
           -4x + 6y - 12z + 16 = 0      som divideret med -2 giver

            2x - 3y + 6z - 8 = 0

          

           


Brugbart svar (1)

Svar #3
07. januar 2010 af mathon

D's afstand

      dist(α,D(8,-4,13)) = |2·8 - 3·(-4) + 6·13 - 8| / √(2²+(-3)²+6²) = |16 + 12 + 78 - 8|/√(49) = 98/7 = 14


Svar #4
07. januar 2010 af Alkymisten (Slettet)

ok dne sidste har jeg også løst. TUSIND TAK! :-) Mangler dog projektionen...


Brugbart svar (1)

Svar #5
07. januar 2010 af mathon

D's projektionspunkt kaldes Dp.

linjen m gennem D parallel med n1[2,-3,6] skærer planen i Dp

m:  (x,y,z) = (8,-4,13) + t(2,-3,6)

x = 8 + 2t
y = -4 - 3t
z = 13 + 6t                  som indsat i 2x - 3y + 6z - 8 = 0 giver

2(8 + 2t) - 3(-4 - 3t) + 6(13 + 6t) - 8 = 0

49t + 98 = 0

t = -2                          hvoraf

x = 8 + 2·(-2)       = 4
y = -4 - 3·(-2)       = 2
z = 13 + 6·(-2)     = 1

          Dp = (4,2,1)


Brugbart svar (0)

Svar #6
07. januar 2010 af mathon

vinklen mellem to planer er lig med vinklen mellem deres normalvektorer

α's normalvektor n1[2,-3,6]
xy-planens normalvektor k = [0,0,1]

cos(V) = (n1/n1k = (1/7)(n1·k) = (1/7)·(2·0 + (-3)·0+6·1) = (6/7)

            V = cos-1(6/7) ≈ 31º
 


Skriv et svar til: Hjælp bedes, er frustreret! :-(

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.