Fysik

CIRKELBEVÆGELSER (MÅNE, JORDEN)

16. januar 2010 af Saraoa (Slettet)

 Figuren viser månene, som med god tilnærmelse bevæger sig i en jævn cirkelbevægelse omkring Jorden. Størrelsesforholdende på figuren er ikke korrekte.

Gravitationskraften på Månen fra Jorden er Fmåne og gravitationskraften på Jorden fra Månen er Fjord. Disse to kræfter er ifølge Newtons 3. Lov lige store og modsat rettede. Størrelsen er givet ved formlen 

Her er mmåne og mjord masserne af Måne og Jorden, mens r betegner afstanden mellem de to genstande. G er den såkaldte gravitationskonstant, der er bestemt til

F = G * (m-måne * m-jord) / r^2

G = 6,67 * 10^-11 N * m^2 / kg^2

m-måne = 7,348 * 10^22 kg

m-jord = 5,976 * 10^24 kg

r = 384400 km

a. Beregn Månens fart
b. Beregn Månens omløbstid
c. Beregn gravitationskraften på Månen fra Jorden

Nogen der kan hjælpe?

Venligst Sara


Brugbart svar (1)

Svar #1
16. januar 2010 af mathon

a)
        M = Jordmassen
        m = Månemassen

        a = F/m = ω2·r

        ω = √(F/(m·r))

         v  = r·ω = √((F·r)/m)

b)

         T = 2π/ω


Brugbart svar (1)

Svar #2
16. januar 2010 af mathon

c)

     gmåne = G·Mmåne/Rmåne2


Svar #3
16. januar 2010 af Saraoa (Slettet)

a = F/m = ω2·r

ω = √(F/(m·r))

v = r·ω = √((F·r)/m)

Hvad er F i dette her tilfælde??


Brugbart svar (0)

Svar #4
16. januar 2010 af mathon

som du har skrevet i #0


Brugbart svar (1)

Svar #5
16. januar 2010 af mathon

F = (6,67259·10-11 N·m2/kg2)·(7,35·1022 kg)·(5,976·1024 kg)/(3,8440·108 m)2


Svar #6
16. januar 2010 af Saraoa (Slettet)

 ja, i know... det er mig der bare vrøvler. er næsten færdig, så skriver jeg dem ind, så du lige kan se om det er rigtigt det jeg gør, eller ej :)


Svar #7
16. januar 2010 af Saraoa (Slettet)

 C) gmåne = G·Mmåne/Rmåne2

gmåne = 6,67 * 10^-11 N*m^2 / kg^2 * 7,348*10^22 kg / 384400^2 km 

gmåne = 12750041,62

Rigtigt?


Brugbart svar (1)

Svar #8
16. januar 2010 af mathon

    gmåne = G·Mmåne/Rmåne2 = (6,67259·10-11 N·m2/kg2)·(7,35·1022 kg)/(1,738·106 m)2 = 1,624 m/s2


Svar #9
16. januar 2010 af Saraoa (Slettet)

 (1,738·106 m)2 hvor får jeg dette tal fra? altså Rmåne


Brugbart svar (1)

Svar #10
16. januar 2010 af Argus (Slettet)

Det er den fysiske størrelse af månen af månen. Altså en "tabelværdi".


Svar #11
16. januar 2010 af Saraoa (Slettet)

 okay, hvor kan jeg finde den tabelværdi??

og nu hvor du siger den fysiske størrelse af månen, så står der jo i formlen Rmåne, men er det ikke radius af månen der menes med Rmåne?


Brugbart svar (1)

Svar #12
16. januar 2010 af Argus (Slettet)

Wikipedia er din ven http://da.wikipedia.org/wiki/Månen

Her står diameteren af Månen. Del med to, og du har dens radius.


Svar #13
16. januar 2010 af Saraoa (Slettet)

 kan sgu ikke rigtig finde det, men stoler da på det står i sådan et skema :)


Brugbart svar (1)

Svar #14
10. januar 2011 af Mawskov (Slettet)

hvad står benævelsen N i N * m^2 / kg^2 for???


Brugbart svar (1)

Svar #15
11. januar 2011 af mathon

Newton


Brugbart svar (0)

Svar #16
20. marts 2012 af Salihu (Slettet)

a)

man kunne også skrive simplere:

Fres = F

mM*v2/r = G*mM*mJ/r2

<=>

v = √(G*mJ/r)

Her får jeg månens hastighed til v = 1018 m/s

 

 


Skriv et svar til: CIRKELBEVÆGELSER (MÅNE, JORDEN)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.