Matematik

ligning for tangent - opgave

17. januar 2010 af Peterhansen92 (Slettet)

Hej.

Parablen med ligning y = 1/2x2 - 4x + 10 har en tangent i punktet med x-koordinaten 2,7. Bestem en ligning for denne tangent .

y = 1/2x2 - 4x + 10
x = 2,7

f ' (x) = x  - 4
f ' (2,7 )= 1/2 * 2,72 - 4 * 2,7 + 10 = 2,84

f ' (2,7) = 2,7 - 4 = 1,3

tangentligning :

f(2,7) (x) = -1,3x + (2,84 - 2,7 * (-1,3)) = -1,3 + 6,355


er dette korrekt ?


Brugbart svar (0)

Svar #1
17. januar 2010 af Danielras (Slettet)

Ja, bortset fra at du har glemt et x i det allersidste udtryk.


Svar #2
17. januar 2010 af Peterhansen92 (Slettet)

altså -1,3x + 6,355 ?


Brugbart svar (0)

Svar #3
17. januar 2010 af Danielras (Slettet)

Ja


Svar #4
17. januar 2010 af Peterhansen92 (Slettet)

så står der : tangenten danner sammen med koordinatakserne en trekant. Bestem denne trekants areal samt dens vinkler. hvordan gør jeg det ?


Brugbart svar (0)

Svar #5
17. januar 2010 af Danielras (Slettet)

Plot tangenten i et koordinatsystem så kan du se det.


Svar #6
17. januar 2010 af Peterhansen92 (Slettet)

jamen kan jeg ik bruge en formel til at finde arealet ?


Brugbart svar (0)

Svar #7
17. januar 2010 af Danielras (Slettet)

Jo, men hvis du tegner trekanten så kan du se hvordan du når frem til den.


Svar #8
17. januar 2010 af Peterhansen92 (Slettet)

kan det passe at arealet bliver 15,53 ?


Brugbart svar (0)

Svar #9
17. januar 2010 af Danielras (Slettet)

Ja


Svar #10
17. januar 2010 af Peterhansen92 (Slettet)

hvordan bestemmer jeg så vinklerne ?


Brugbart svar (0)

Svar #11
17. januar 2010 af Danielras (Slettet)

Du har sidelængderne i en retvinklet trekant, så kan du også finde vinklerne.


Svar #12
17. januar 2010 af Peterhansen92 (Slettet)

hvilke mål er sidelængderne ,s ?


Brugbart svar (0)

Svar #13
17. januar 2010 af Danielras (Slettet)

Jeg tvivler på at du har plottet tangenten. Hvordan fandt du arealet?


Svar #14
17. januar 2010 af Peterhansen92 (Slettet)

jeg har fundet arealet ved at sige:

skæring i 1 = delta x
skæring i 2 = delta y
arealet = 1/2 * delta x * delta y

delta x = x0   f(xo) = ∧ f(xo) = 0  =  - 1,3 x0 + 6,355  ⇔ x0 = 0,355 / 1,3  = 4,889

delta y = y0  f(0) = y0 ∧ f(x0) = -1,3 * 0 + 6,355 = 6,355

= 1/2 * 4,889 * 6,355 = 15,53 ?


Brugbart svar (0)

Svar #15
17. januar 2010 af Danielras (Slettet)

Så har du netop også sidelængderne i trekanten og så kan du bruge trigonometri til at finde vinklerne.


Svar #16
17. januar 2010 af Peterhansen92 (Slettet)

dvs. sidelængderne er 4,889 og 6,355 ?  

Er metoden rigtig, den jeg har brugt ?


Brugbart svar (0)

Svar #17
17. januar 2010 af Danielras (Slettet)

Ja, jeg kan dog ikke helt overskue hvad du laver i midten. Sidelængderne findes meget nemt da trekantens rette vinkel befinder sig i (0,0), dvs. at grundlinjens længde er givet som x-koordinaten til skæringen med x-aksen, og højden er givet som y-koordinaten til skæringen med y-aksen. Mere er der ikke i det.


Svar #18
17. januar 2010 af Peterhansen92 (Slettet)

dvs. sidelængderne  er 1 og 2 eller ?


Brugbart svar (0)

Svar #19
17. januar 2010 af Danielras (Slettet)

Nej, dine sidelængder er korrekte. Og nu skal du finde vinklerne


Svar #20
17. januar 2010 af Peterhansen92 (Slettet)

dvs. sin-1  (4,889 )  og sin-1 ( 6,355) ?


Forrige 1 2 Næste

Der er 34 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.