Matematik

Punkter i plan/på linje mv

18. januar 2010 af Kamelkalle (Slettet)

Opgaven vedhæftet.

1) har jeg løst ved at finde AB vektor: (2,4,3) og lave parameterfremstillingen heraf.

Hvordan kommer jeg videre?

Vedhæftet fil: Unavngivet2.jpg

Brugbart svar (0)

Svar #1
19. januar 2010 af sigmund (Slettet)

1) Korrekt. En parameterfremstilling er (x,y,z) = (4,4,4) + t(2,4,3).

2) Normalvektoren til planen er krydsproduktet mellem 2 vektorer i planen. Beregn krydsproduktet mellem PQ og PR. Dette er normalvektoren. Planens ligning er nu a(x-x0) + b(y-y0) + c(z-z0) = 0, hvor (a,b,c) er normalvektoren.

3) Sæt punkterne ind i parameterfremstillingen fra 1) og undersøg, om der findes et t, der tilfredsstiller alle tre ligninger.

4) xy-planen: sæt z = 0, find t og sæt ind i x og y i parameterfremstillingen. På samme måde med de to andre koordinatplaner: yz-planen, sæt x = 0; xz-planen, sæt y = 0.

5) Sæt parameterfremstillingen fra 1) ind i planens ligning. Dette giver en ligning med t som den ubekendte. Løs denne og sæt det fundne t ind i parameterfremstillingen, for at finde skæringspunktet.

6) Planen skærer x-aksen i (x,0,0). Sæt y = 0 og z = 0 i planens ligning og løs for x. På samme måde med y- og z-aksen: y-aksen, sæt x = 0, z = 0; z-aksen, sæt x = 0, y = 0.

Facit skulle gerne være:

2) 2x - 4y + 2z - 6 = 0 (evt. x - 2y + z - 3 = 0).

3) Punktet C ligger på m, men ikke punktet D.

4) Linjen m skærer yz-planen i (0, -4, -2), xz-planen i (2, 0, 1) og xy-planen i (4/3, -(4/3), 0).

5) Linjen skærer planen i (2, 0, 1).

6) Planen alfa skærer x-aksen i (3, 0, 0), y-aksen i (0, -3/2, 0) og z-aksen i (0, 0, 3).


Skriv et svar til: Punkter i plan/på linje mv

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.