Matematik

generel forskrift for andengradspolynomier

19. januar 2010 af jasig (Slettet) - Niveau: B-niveau

Har lidt problemer med at forstå min matematik aflevering til imorgen.

Opgaven lyder:

Opsamling på. andengradspolynomier
Hvad er 2- grads pol, skriv generel forskrift?

Hvilken familie er de en del af?

Hvordan løses de? - Hvilke løsningsformler
 



 


Brugbart svar (1)

Svar #1
20. januar 2010 af schwatze (Slettet)

Et andengradspolynomium er en funktion med forskriften:

f(x) = ax2+bx+c

De er en del af familen af funktioner kaldet polynomier.

Det sidste spørgsmål giver ikke mening - man kan ikke løse et andengradspolynomium, for det er bare en funktion. Ofte er man interesseret i rødderne til andengradspolynomiet. Det vil sige man søger løsningerne til ligningen:

ax2+bx+c=0 , men streng taget bliver du jo ikke spurgt om dette, så hvis du ellers har givet hele opgave teksten her, så er det opgavestillerens problem (efter min mening).


Brugbart svar (1)

Svar #2
20. januar 2010 af sigmund (Slettet)

2. gradspolynomie er en funktion af typen f(x) = a2x2 + a1x + a0. Familien kaldes polynomier.  De kan være af n'te grad (hvor n er et helt tal). Den generelle forskrift er

hvor ai er koefficienten til i'te gradsleddet.

2. gradspolynomier løses (dvs. rødderne bestemmes) ved hjælp af en procedure, der kaldes "fuldstændiggørelse af kvadratet".

Vi tager udgangspunkt i ax2 + bx + c = 0 og dividerer først igennem med a: x2 + (b/a)x + c/a = 0. Ved at bruge kvadratsætningen "baglæns", omskriver vi dette til (x+b/(2a))2 - b2/(4a2) + c/a = 0. Nu løser vi så ligningen for x:

(x+b/(2a))2 - b2/(4a2) + c/a = 0 ⇔ [behold parentesen med x'et på venstresiden, ryk resten over]

(x+b/(2a))2 = b2/(4a2) - c/a ⇔ [gang igennem med 4a2]

4a2(x+b/(2a))2 = b2 - 4a2c/a ⇔ [tag kvadratrod på begge sider]

2a(x+b/2a) = ±√(b2-4ac) ⇔ [gang ind i parentesen på venstresiden]

2ax + b = ±√(b2-4ac) ⇔ [isoler x]

x = (-b ± √(b2-4ac))/(2a) [dette er løsningsformlen for en 2. gradsligning]


Skriv et svar til: generel forskrift for andengradspolynomier

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.