Matematik

Bestem monotoniforholdende.

24. januar 2010 af Zeifox (Slettet) - Niveau: B-niveau

 Bestem monotoniforholdende for funktionen f(x) = -x^3 - 3x^2 + 9x. 

Det er uden hjælpemidler. 

Jeg har løst f'(x) = 0 hvilket vil sige den andengradsligning jeg får.
Da jeg har gjort dette får jeg at x= -3 og x=1

Men bestemmer jeg ud fra disse x-værdier monotoniforholdende? Og hvordan sætter jeg disse ind på en fortegnslinje hvis dette er nødvendigt. 


Brugbart svar (0)

Svar #1
24. januar 2010 af peter lind

Du skal finde ud af hvornår f'(x) > 0 svarende til f(x) er monoton voksende samt tilsvarende for f'(x) < 0. Det er pæne kontinuerte funktioner, så fortegnsskift kan kun ske hvor f'(x) = 0. Find evt. funktionsværdierne i nogle punkter i hvert af de intervaller x-aksen opdeles i. Du kan også se på hvad der sker for x -> ± uendelig.


Brugbart svar (0)

Svar #2
24. januar 2010 af mathon

monotoniforhold:
for x<-3 er f '(x)??0, hvorfor f(x) er monotont???
for -3<x<1 er f '(x)??0, hvorfor f(x) er monotont???              færdiggør selv
for x>1 er f '(x)??0, hvorfor f(x) er monotont???
 


Brugbart svar (0)

Svar #3
24. januar 2010 af Knotz (Slettet)

Du skal bruge en fortegnslinje.

Du skal nu udregne f'(x) for værdier der er mindre end -3, mellem -3 og 1 og større end 1, fx:

f'(-4)
f'(0)
f'(2)

Ud fra fortegnene for disse tal kan du se om funktionen er voksende eller aftagende, eftersom f'(x) er hældningen i det givne punkt (dvs. når f'(x) er negativ, er funktionen aftagende og når f'(x) er positiv er den voksende).
 


Svar #4
24. januar 2010 af Zeifox (Slettet)

 Ok, jeg tror jeg er med nu, mange tak for de hurtige svar! Det var super fedt! 


Svar #5
24. januar 2010 af Zeifox (Slettet)

Nu har jeg udregnet nogle forskellige størrelser for f'(x) Og indsat dem på en fortegnslinje. 

Er dette nok? 

Skal jeg ikke samtidig skrive at funktionen er voksende i intervallet [et eller andet]? 


Brugbart svar (0)

Svar #6
24. januar 2010 af mathon

genlæs #2


Svar #7
24. januar 2010 af Zeifox (Slettet)

 Jeg bliver bare en anelse forvirret over alle de spørgsmålstegn, men er det pga. at den ikke kan vise et pågældende tegn? 


Brugbart svar (0)

Svar #8
24. januar 2010 af mathon

nej
du
skal udfylde, hvor der står spørgsmålstegn
ved brug af

      f '(x) = -3(x+3)(x-1)


Svar #9
24. januar 2010 af Zeifox (Slettet)

Okay, er jeg inde på det rigtigt nu: 

for x<-3 er f '(x) positiv, hvorfor f(x) er monotont voksende. 
for -3<x<1 er f '(x) positiv, hvorfor f(x) er monotont voksende 
for x>1 er f '(x) negativ, hvorfor f(x) er monotont aftagende


Svar #10
24. januar 2010 af Zeifox (Slettet)

Min fejl, havde ikke set formlen i indlæg #8


Brugbart svar (0)

Svar #11
24. januar 2010 af mathon


monotoniforhold:
for x<-3 er f '(x) negativ, hvorfor f(x) er monotont aftagende
for -3<x<1 er f '(x) positiv, hvorfor f(x) er monotont voksende 
for x>1 er f '(x) negativ, hvorfor f(x) er monotont aftagende


Skriv et svar til: Bestem monotoniforholdende.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.