Matematik

Sidder fast i differentialligning. Lynhurtigt spørgsmål!

24. januar 2010 af Fzang (Slettet) - Niveau: A-niveau

Jeg skal bestemme en forskrift for funktionen f, og indtil videre er jeg nået til et stykke der hedder


| y | = | x3 + 1 |

Hvordan fjerner jeg || på begge sider? Hvis det betyder +/- har jeg enten

y = x3 + 1, hvor den bare er klar som den er

eller

-y = -x3 - 1, hvor jeg så bare ganger igennem med -1 og får det andet resultat.

Men jeg er ikke helt sikker på om det fungerer sådan? Hvordan skal jeg fortsætte?


Brugbart svar (0)

Svar #1
24. januar 2010 af peter lind

Du har også muligheden y = -(x3+1). Iøvrigt vil jeg gætte på at den generelle løsning er y=C(x3+1). Det hænger udelukkende på din oplysning om at det er løsning til en differentialligning.


Svar #2
24. januar 2010 af Fzang (Slettet)

Men hvordan kommer jeg forbi alle de muligheder?


Brugbart svar (0)

Svar #3
24. januar 2010 af peter lind

Jeg ved ikke hvad du mener med 'komme forbi alle de muligheder'. Min tilføjelse til #1 kan måske hjælpe


Svar #4
24. januar 2010 af Fzang (Slettet)

Jeg mener hvordan får jeg isoleret y i

| y | = | x3 + 1 |

og får et endegyldigt svar, i retning af fx

y = x3 + 1

Men det er jo ikke bare sådan at man bare kan smide || uden om væk?
 


Svar #5
24. januar 2010 af Fzang (Slettet)

#1

Det var lige den med C jeg manglede. Havde faktisk selv skrevet noget om det. Nu funker det :)


Brugbart svar (1)

Svar #6
24. januar 2010 af peter lind

Du har ret i at du ikke sådan bare kan smide det numeriske tegn væk. Som nævnt gætter jeg på at den generelle løsning er y=C(x3+1). Hvis dette er tilfældet vil "fortegnsproblemet" være væk  idet C kan være både positiv og negativ. Hvis mit gæt ikke er rigtig, og du ønsker en bekvemmer metode at angive løsningen på kan du stadigvæk skrive løsningen som y=C(x3+1) men nu med den begrænsning at C=±1


Svar #7
24. januar 2010 af Fzang (Slettet)

Jeg har gjort som du sagde, ved at fjerne muligheden for ± ved at definere C som C=±1

Jeg glemmer ofte at man kan lave sådan nogle små vedtægter :p

Tak for hjælpen.


Skriv et svar til: Sidder fast i differentialligning. Lynhurtigt spørgsmål!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.