Matematik

omkreds udtrykt ved r og h??

31. januar 2010 af Maria Knudsen (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej alle :)

jeg har en opgave her som jeg simpelt hen ikke kan finde hoved eller hale i:

Et blomsterbed har form som et rektangel sammensat med en halvcirkel.

a) Opstil et udtryk for blomsterbedets omkreds udtrykt ved h og r.

b) Bestem blomsterbedets areal udtrykt ved r, når blomsterbedets omkreds er 16.
 

Håber der er en der vil hjælpe mig :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
31. januar 2010 af PeterValberg

Har du en skitse af bedet eller lignende ?

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #2
31. januar 2010 af multi376 (Slettet)


Svar #3
31. januar 2010 af Maria Knudsen (Slettet)

Ja det er opgave 13 i den :)


Brugbart svar (4)

Svar #4
31. januar 2010 af multi376 (Slettet)

a ) du starter med at finde omkredsen af halvcirkelen: O = (pi * 2*r)/2

rektanglens omkredes: O = 2*h+2*(2*r)

finder den samlede omkreds ved at lægge det sammen selvfølgelig

b) cirklens areal: A =(pi * r^2)/2

retanglens areal: h* 2*r

A (samlet) = (pi * r^2)/2 + h* 2*r

så skal du bare finde h som du gøre ved at isolere h i formeln i opg. a


Svar #5
31. januar 2010 af Maria Knudsen (Slettet)

Okay, tusind tak for hjælpen :)


Svar #6
31. januar 2010 af Maria Knudsen (Slettet)

hvordan kan man bestemme arealet ved at kende omkredsen?


Brugbart svar (0)

Svar #7
31. januar 2010 af multi376 (Slettet)

omkredsen er jo: 16 = (pi*2*r)/2+2*h+2*(2*r)

så isolere man h:

derefter sætter du det inde i formlen A(samlet) = (pi*r^2)/2+h*2*r

så får du jo blomsterbedets areal udtrykt ved r


Brugbart svar (2)

Svar #8
03. maj 2010 af Niklas22 (Slettet)

Vil lige rette lidt på dig mulit376 :)

du skriver: "rektanglens omkredes: O = 2*h+2*(2*r)"

Det passer ikke helt for eftersom at de to figurer hænger sammen har rektanglet kun 3 sider, nemlig to sider som er højden og kun en side som er bredden. Derfor kommer rektanglets omkreds til at være: O = 2 * h +(2*r) 

:)


Brugbart svar (0)

Svar #9
05. februar 2011 af hejtildo (Slettet)

Hvad bliver 16=(pi*2r)/2+(2h+2r) så lig med når man isolere h?
Altså hvordan isolere man h her?


Brugbart svar (0)

Svar #10
05. april 2011 af jrnh555 (Slettet)

så opgave a) = A-(2r*pi)/(2*2r)=h ?


Brugbart svar (0)

Svar #11
24. februar 2013 af Ristedorte (Slettet)

Når jeg "forsøger" at regne arealet af blomsterbedet ud får jeg det til:

 

r * ((π - 4) * r + 32) / 2, er der andre der også får det til dette?

 

 


Brugbart svar (2)

Svar #12
24. februar 2013 af Andersen11 (Slettet)

Her er et link til opgavesættet, som virker  dd:

http://www.uvm.dk/Uddannelser-og-dagtilbud/Gymnasiale-uddannelser/Proever-og-eksamen/Skriftlige-opgavesaet/~/media/UVM/Filer/Udd/Gym/Laaste%20mapper/PDF09/Eksamen/Eksamensopgaver/Stx/090511_opgave_matematikA_stx.ashx

Det drejer sig om Opg 13.

Blomsterbedet har form af et rektangel med siderne h og 2r sammensat med en halvcirkel med radius r.

Bedets omkreds er da

a) O = 2h + 2r + π·r

b) Man benytter betingelsen O = 16 = 2h + (2+π)r

til at isolere h:

h = 8 - (1 + (π/2))r

Dette indsættes i udtrykket for bedets areal

A = 2·r·h + (π/2)·r2 = 2r·(8 - (1+(π/2))r) + (π/2)·r2

                                  = 16r  - 2r2 -(π/2)r2

                                  = 16r - (2+(π/2))r2

 


Brugbart svar (0)

Svar #13
24. februar 2013 af Ristedorte (Slettet)

Tak.


Brugbart svar (0)

Svar #14
24. februar 2013 af Ristedorte (Slettet)

Hvordan får du, Andersen, at bedets omkreds er | 2h + 2r + π·r | og ikke | ((2h) + (2r)) + (2π * r) / 2|

Omkredsen for en cirkel er da: 

O = 2πr

 


Brugbart svar (0)

Svar #15
24. februar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#14

Ja, og netop derfor er omkredsen af en halv cirkel 2πr/2 = πr .


Brugbart svar (0)

Svar #16
06. marts 2016 af mzs1998 (Slettet)

#12

Her er et link til opgavesættet, som virker  dd:

http://www.uvm.dk/Uddannelser-og-dagtilbud/Gymnasiale-uddannelser/Proever-og-eksamen/Skriftlige-opgavesaet/~/media/UVM/Filer/Udd/Gym/Laaste%20mapper/PDF09/Eksamen/Eksamensopgaver/Stx/090511_opgave_matematikA_stx.ashx

Det drejer sig om Opg 13.

Blomsterbedet har form af et rektangel med siderne h og 2r sammensat med en halvcirkel med radius r.

Bedets omkreds er da

a) O = 2h + 2r + π·r

b) Man benytter betingelsen O = 16 = 2h + (2+π)r

til at isolere h:

h = 8 - (1 + (π/2))r

Dette indsættes i udtrykket for bedets areal

A = 2·r·h + (π/2)·r2 = 2r·(8 - (1+(π/2))r) + (π/2)·r2

                                  = 16r  - 2r2 -(π/2)r2

                                  = 16r - (2+(π/2))r2


Hvorfor giver nspire et andet svar til isolering af h end det du har regnet dig frem til? Se vedhæftet

Brugbart svar (0)

Svar #17
06. marts 2016 af mzs1998 (Slettet)

Og hvorfor skal man overhovedet isolere h?


Skriv et svar til: omkreds udtrykt ved r og h??

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.