Matematik

Definitions og værdimængde

31. januar 2010 af rictor (Slettet)

  Hej :) jeg har lidt problemer med at angive definitionsmængden og værdimængden for disse to funktioner:

f (x) = kvadratroden af x - 4 og g (x) = 1/x + 2

*Har skrevet kvadratroden, da jeg ikke kunne finde ud af at lave tegnet for kvadratroden. Desuden har jeg brugt datostreg /

istedet for brøkstreg da jeg heller ikke kunne lave det. Så det er altså 1 over x + 2

Jeg ved godt hvad det er, men har virkelig brug for nogle tal!! Kan ikke finde frem til dem.


Brugbart svar (1)

Svar #1
31. januar 2010 af Maskinen (Slettet)

 Hej Morten, 
lad mig først høre, er du bekendt med TI-interactive, eller har du en lommregner der har graf-funktion?


Svar #2
31. januar 2010 af rictor (Slettet)

 Jeg har MAC, så har ikke TI-interactive, men har et regneprogram som minder om...

Er det da nødvendigt for at løse opgaven?


Brugbart svar (1)

Svar #3
31. januar 2010 af Maskinen (Slettet)

  f(x)= sqrt(x - 4)
Dm(f)= [4,0;inf[
Vm(f) = [0,0;inf[

  g(x)= (1)/(x + 2)
Dm(g)= [-2,0;inf[ og ]inf;2]
Vm(g)= [0,0;inf[ og ]inf;0,0]
 

Hvis du har brug for et billede af graferne, så skriv igen eller håber jeg dette hjalp ;) 


Brugbart svar (1)

Svar #4
31. januar 2010 af Maskinen (Slettet)

Det er ikke nedvendigt med TI-interactive for at udregne Dm og Vm, men på gymnasiet er det en nødvendighed at have programmet. 


Svar #5
31. januar 2010 af rictor (Slettet)

 inf det står vel for uendelig ikke?

Og så vil jeg også spørge om hvorfor du skriver 4,0 og 0,0 og sådan? skal der ikke bare stå 4 og 0?


Brugbart svar (1)

Svar #6
31. januar 2010 af Maskinen (Slettet)

Jo, inf står for uendelighed. Jeg kunne ikke indsætte 'et ottetal der ligger ned' her. 
Jeg har oploadet et billede af, hvordan min skærm ser ud, så kan du eventuelt selv kigge på det. 
 

http://i45.tinypic.com/160e7gw.jpg

Håber det hjalp, hvis du synes jeg var til hjælp klik på brugbart svar.


Svar #7
31. januar 2010 af rictor (Slettet)

 Ved g(x)=1/x+2 er det så ikke reglen at man ikke må dele med nul?

Skal man ikke skrive det i definitionsmængden? Altså x kan vel ikke være hverken -2 eller 0 kan den?


Brugbart svar (0)

Svar #8
31. januar 2010 af Maskinen (Slettet)

Jo, du må aldrig dividere med 0, eller så kommer 'syntax error' frem ;) 


Svar #9
31. januar 2010 af rictor (Slettet)

 Okay, men så er det da ikke rigtigt det du har skrevet er det? For du har da ikke skrevet i definitionsmængden at x ikke må være -2 eller 0?


Brugbart svar (0)

Svar #10
01. februar 2010 af Lukka (Slettet)

Man kan ikke tage kvadratroden af noget negativt så x-4 ≥ 0 , dvs x≥4

Derfor Dm(f) = {x|x≥4} , Vm(f) = R \ R_ = R+ U {0} = {x|x≥0}

Man må ikke dividere med nul derfor x + 2 ≠ 0 , så x≠ -2

Dm(g) = R \ {-2}

Vm(g) = R


Brugbart svar (0)

Svar #11
01. oktober 2010 af JacobLundby (Slettet)

Hvordan kan man overhovedet finde Dm og Vm med Ti?

Nu har jeg ledt og ledt efter en mulig løsning, og jeg aner ikke, hvordan Vm til F(x)=-3x^2-12x+5 ser ud. Kan nogle evt. hjælpe med at forklare mig, hvordan Ti kan finde Vm for mig? :)


Brugbart svar (0)

Svar #12
01. oktober 2010 af Andersen11 (Slettet)

#11

Din funktion F(x) = -3x2 -12x +5 er et 2.-gradspolynomium med negativ koefficient til x2 , dvs. det har maksimum ved toppunktet x=-2 , hvor polynomiet antager værdien F(-2) = 17 . Da funktionen F er kontinuert, og grafen for funktionen er en parabel, der vender grenene nedad, er værdimængden da Vm = ]-∝ , 17] .


Brugbart svar (0)

Svar #13
01. oktober 2010 af JacobLundby (Slettet)

12#

Hvordan kan jeg gøre det i Ti?

Undskyld mig, men jeg forstod ikke særligt meget af det, du skrev ovenfor. Bær over med en 2.g'er, som ikke har haft særlig meget med værdimængder at gøre :)


Brugbart svar (0)

Svar #14
01. oktober 2010 af Andersen11 (Slettet)

#13

Jeg bruger ikke lommeregner, så den del kan jeg ikke hjælpe dig med. Men du lærer måske så mere af at gennemgå ræsonnementet. Værdimængden for en funktion er mængden af alle funktionsværdierne, dvs her intervallet fra -∝ til Max(f(x)) .


Brugbart svar (0)

Svar #15
01. oktober 2010 af JacobLundby (Slettet)

Det hjalp desværre ikke meget - jeg forstår ikke, hvordan du finder Vm(f) på den måde der.

Det du skrev i 11# giver ingen mening, når du ikke kommer ind på, hvordan du er kommet frem til fx. x=-2 osv. Det gør det hele meget indviklet, når jeg i forevejen er i tvivl om, hvordan Vm(f) findes.


Brugbart svar (0)

Svar #16
02. oktober 2010 af Andersen11 (Slettet)

#15

Jeg gik ud fra, i #12, at du kendte til toppunktsformlen for et 2.-gradspolynomium. Evt. kan man løse F'(x) = 0 . Da parabelen vender grenene nedad, antager funktionen alle værdier fra -∝ til dens maksimum ved toppunktet.

Mere generelt skal man foretage en monotoniundersøgelse og bestemme minima og maksima for funktionen.


Brugbart svar (0)

Svar #17
02. oktober 2010 af JacobLundby (Slettet)

Jeg har fået det hele til at stemme overens nu - tak for hjælpen :)


Skriv et svar til: Definitions og værdimængde

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.