Matematik

Formler

02. februar 2010 af Incredibly (Slettet)

Hej!

Jeg er bare rigtig dårlig til at "bytte rundt" på formler i fx. fysik og matematik. derfor vil jeg høre om der er en der kan lave en lille vejledning til hvordan man gør det.

Fx.

Q = m * c * ΔT

m = Q / c * ΔT

osv.
 

Håber i forstår hvad jeg mener og at der er en der kan hjælpe.

Mvh. Christina..


Brugbart svar (1)

Svar #1
02. februar 2010 af Duffy

Det er ret nemt:

Det som står som faktor kommer 'over' på den anden side af ligehedstegnet som divisor, og

Det som står som plus kommer 'over' på den anden side af ligehedstegnet som minus.

Eksempel
 

a · b = c

her står a som faktor på venstre side, hvis du så vil isolere b (dvs få b til at stå alene), skal du dividere med a på begge sider af lighedstegnet, således:

a/a · b = c/a     <=>    1 · b = c/a     <=>    b = c/a  

nu er a så kommet over på den anden side af ligehdstegnet som divisor


Brugbart svar (1)

Svar #2
02. februar 2010 af Duffy

Du har altså gjort det rigtigt - næsten, for du skal holde en parentes, ellers vil det du skriver blive opfattet som

m = (Q / c)  *  ΔT
 

men det rigtige er

m = Q / (c * ΔT)
 


Svar #3
02. februar 2010 af Incredibly (Slettet)

Hvordan kan jeg vide, at jeg skal sætte a'et op af a og ikke b?

a/a · b = c/a


Brugbart svar (1)

Svar #4
02. februar 2010 af sigmund (Slettet)

Du gør dig først klart hvad det er, du skal bestemme. Så isolerer du på sædvanlig vis. Det er det du har problemer med, siger du.

Lad os se på det eksempel du har givet: Q = m * c * ΔT. Skal vi finde m, så dividerer vi med c * ΔT på begge sider: m = Q/(c*ΔT). Skal vi finde c, så dividerer vi med m*ΔT på begge sider: c = Q/(m*ΔT). Skal vi bestemme ΔT, så dividerer vi med m*c på begge sider: ΔT = Q/(m*c).


Brugbart svar (1)

Svar #5
02. februar 2010 af Duffy

Det er lige gyldigt, hvor du sætter a:

(a · b)/a = c/a <=> 1 · b = c/a <=> b = c/a

det giver stadig det samme.


Svar #6
02. februar 2010 af Incredibly (Slettet)

Puha, jeg synes det er lidt svært at få ind i hovedet..
Men tror jeg er sådan nogenlude ved at forstå det..
Mange tak..


Skriv et svar til: Formler

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.