Fysik

Fysik magnetisme, elektromagnetsime, vudering.

05. februar 2010 af stineee (Slettet) - Niveau: 9. klasse

Hej er der nogle der vil vudere denne fysik opgave?? De to sidste spørgsmål har jeg ikk svaret på endu, jeg føler mig undervuderet af min fysik lære, derfor ligger jeg min opgave herind, hvis der er nogle der ka vudere den.

Spørgsmål:

1. Er den magnetiske kraft lige stor overalt på en magnet? forklar.

2.Hvorfor kaldes en magnets poler for nord og sydpolen?

3.. Hvordan er en magnet opbygget?

4. Hvordan kan man ved hjælp fra gribereglen finde ud af en elektromagnets poler?

5. Hvad er induktion?

6. Hvilke type af strøm frembringer induktion

7. Hvad er vekselstrøm?

8. Hvad kan man bruge en transformer til?

9. Hvad består en transformer af?

Svar:

1. Der er størst kraf ude i enderne på en magnet, den tiltrækkes af jordens magnetfelt, da den indstiller sig i nord, sydlig retning.

2. Den pol der peger mod nor, kalder man for nord, den pol mod syd kalder man for syd.

3.  Inde i en magnet er der en masse små magneter, hvis en magnet er umagnetisk, ligger de små magneter i et stort rod. man kan gøre magneten magnetisk igen, ved at stryge en stangmagnet hen ad magneten i samme retning, så de små magneter bliver ensrettet.

4.Hvis højrehånds pegefinger tommeltot  peger i strømmens retning peger fingrene i magnetfeltets retning.

5. Ved at føre en magnet ind i en spole frembringer man en elektrisk spænding.

6. Ved at føre en magnet ind i en spole, frembringes der elektrisk spænding.

7.Vekselstrøm er en elektrisk strøm, der veksler styrke.

Hvis der nogle der har nogle tilføjelser, så bare kom med dem.

Tak på forhånd :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
05. februar 2010 af oribaka (Slettet)

Dine svar skal nok generelt uddybes betydeligt mere. Dog kan jeg se et par åbenlyse fejl:

Spørgsmål 6: der efterspørges strømtypen - vekselstrøm eller jævnstrøm.

Spørgsmål 7: vekselstrøm er en strøm, der løbende skifter retning med en given frekvens (frekvensen af en vekselstrømstyrke angiver hyppigheden af vending af strøm og tilbagefaldet til udgangspunktet). En vekselstrøm vil altså målt over det samme stykke have en konstant svingende værdi gående fra -Vmax til +Vmax, hvor Vmax er toppunktet for spændingsfaldet. Den gennemsnitlige værdi ved "udglatning" som man gør det f.eks. med et ensretterkredsløb, beregnes ved en metode, der kaldes "RMS" - "Root Mean Square", som kort sagt er givet som følger:

VRMS = Vmax / (kvadratrod 2)

Resten må du vist hellere selv læse dig til ;)


Brugbart svar (0)

Svar #2
05. februar 2010 af MN-P (Slettet)

4 er noget vrøvl. Teksten giver ingen mening.

Du skal bruge meget mere tid på at få formuleret det du mener, måske er dit problem sprogligt og ikke så meget fysik.

Læk mærke til, hvor lang en tekst #1 bruger på at forklare hvad vekselstrøm er. Der er nok taget mere med end absolut nødvendigt, men du skal stigle i samme retning.


Brugbart svar (0)

Svar #3
08. februar 2010 af klingest (Slettet)

8: En transformator bruges til at transformere strøm fra f.eks. højspænding til lavspænding eller omvendt...
Fx. hvis du har en luft ledning med en spænding på 10kV så vil du gerne transformere den ned til 230V så den kan bruges i husene... Dette kan gøres ud at tabe væsentlige mængder energi i en transformator...  

9: en transformator består af en jernkerne, hvorpå der er hviklet to spoler. Hvis den ene spole har ofte mange flere viklinger end den anden, men det afhænger af hvor stor transformationen skal være... man kan beregne transformationen ud fra ligningen v1/ v2 = N1/N2 hvor v1 er spændingen på den over den ene spole, og v2 er  så spændinge på den anden spole. N1 og N2 er ligeledes viklingerne på hhv. den ene og den anden spole. 

strømmen kan ligeledes beregnes med ligningen i1/ i1 = N1 / N2 


Skriv et svar til: Fysik magnetisme, elektromagnetsime, vudering.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.