Matematik

Opgaver med ellipsen - HJÆLP!?

15. februar 2010 af Kiitcat (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej jeg er blevet stillet to opgaver vedr. ellipser, som jeg virkelig håber nogen kan hjælpe mig med, er virkelig på bar bund og det haster :'(

Opg 1) Givet er en ellipse med ligningen (x^2/169) + (y^2/25) = 1

a) Jeg skal vise at ellipsen kan angives ved { P l lPEl+lPFl=26 }, hvor E og F er to faste punkter i koordinatsystemet. Dernæst beregne E og F's koordinater?????

b) Vise at ellipsen også kan angives ved: { P l lPEl = 12/13 dist(P,I) } hvor E er et fast punkt og I er en bestemt linje. angiv ligningen for I og koordinaterne for E.?????

Håber virkelig at nogen kan hjælpe mig med disse opgaver.. :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
15. februar 2010 af Andersen11 (Slettet)

a) Ellipsen er det geometriske sted for de punkter, hvorfra summen af afstandene til to faste punkter er konstant. De to faste punkter er ellipsens brændpunkter, foci, som vi kalder E og F. Den konstante afstandssum er det dobbelte af ellipsens halve storakse a. Af ellipsens ligning ser du, at den halve storakse er a = 13, og den halve lilleakse er b = 5, og ellipsen er placeret med storaksen på x-aksen, med brændpunkterne symmetrisk fordelt omkring x=0. Et af brændpunkterne er da vinkelspids i en retvinklet trekant med ellipsens lilleakse som den ene katete, og med dens storakse som hypotenuse. Den anden katete har da længden √(132 - 52) = 8, dvs

E = (-8, 0) og F = (8, 0)

Lav en tegning, så står det hele tydeligere frem.


Brugbart svar (0)

Svar #2
15. februar 2010 af mathon

√(132 - 52) = 12

dvs

E = (-12, 0) og F = (12, 0)


Brugbart svar (0)

Svar #3
15. februar 2010 af mathon

...kunne være beregnet

         b2/a2 = 1-e2 og 0<e<1  jævnfør definitionen på en parabel

         25/169 = 1-e2

         e2 = 1 - (25/169)

         e = √((169-25)/169) = √(122/132) = √((12/13)2) = 12/13

         brændpunkter

         E(-ae,0)        F(ae,0)           ae =13·(12/13) = 12

         E(-12,0)        F(12,0)


Svar #4
15. februar 2010 af Kiitcat (Slettet)

Tusind tak .. det giver da lidt mening, men er det dermed også bevist at ellipsen kan angives ved { P l lPEl+lPFl=26 }?? tror måske bare jeg lader mig forvirre af det hele??

Hvordan så med opgave b).. måske der var en der kunne forklare det lige så ekceptionelt for mig som gutterne med opg. a).... krydser fingre lidt endnu.. :) 


Brugbart svar (0)

Svar #5
15. februar 2010 af Andersen11 (Slettet)

#2

Ja, du har ret. Tak for det.


Brugbart svar (0)

Svar #6
15. februar 2010 af mathon

se

Vedhæftet fil:ellipse_1.doc

Brugbart svar (0)

Svar #7
15. februar 2010 af mathon

    {P l lPEl = 12/13 dist(P,I) }

   l: x = -(169/12)      E = (-12,0)


Svar #8
16. februar 2010 af Kiitcat (Slettet)

hey mathon..

Tusind tak for din hjælp med det sidste også.. jeg spørger måske lidt for meget, men måske du kunne forklare mig hvordan du når frem til de sidste to resultater? forstår nemlig ikke helt fremgangsmåden... håber endnu engang på din hjælp :) pfh. tak..


Brugbart svar (0)

Svar #9
16. februar 2010 af mathon

se

Vedhæftet fil:ellipse_2.doc

Svar #10
16. februar 2010 af Kiitcat (Slettet)

Tak endnu engang...

Hvilken formel er det du går ud fra til beregning af lPEl?


Brugbart svar (0)

Svar #11
16. februar 2010 af mathon

punkt-formlen

             |P1P2| = √((x2-x1)2+(y2-y1)2)


Svar #12
17. februar 2010 af Kiitcat (Slettet)

tak :)


Svar #13
17. februar 2010 af Kiitcat (Slettet)

Hej igen.. jeg tænkte på , om der måske er nogen, der kunne forklare mig mellemregningerne til dette??? (de to stede der er markeret i dokomentet med (???????????????????)

pfh. tak :)

og, hvilke elementer i punktformlen (#11) der beskriver brændpunkterne... (x1 og y2??)

Vedhæftet fil:ellipse_1[1].doc

Skriv et svar til: Opgaver med ellipsen - HJÆLP!?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.