Matematik

Bestem monotoniforholdene

16. februar 2010 af Karldenstore (Slettet) - Niveau: B-niveau

En der vil hjælpe mig med at bestemme følgende:

''Bestem monotoniforholdene for funktionen'' : f(x) = - x3 - 3x2 + 9x

- Jeg har differentieret den, og længere kan jeg ikke komme.

Jeg har differentieret den til : - 3x2 - 6x + 9


Brugbart svar (1)

Svar #1
16. februar 2010 af Andersen11 (Slettet)

Disse opgaver kører igen og igen herinde.

Du finder minimums- og maksimumspunkter for funktionen ved at løse ligningen

f'(x) = 0,

og find så de intervaller, hvor f'(x) > 0, og hvor f'(x) < 0.


Brugbart svar (1)

Svar #2
16. februar 2010 af mathon

...så

         f '(x) = -3(x2+2x) + 9 = -3((x+1)2-1)) + 9 = -3(x+1)2 + 3 + 9 = -3(x+1)2 + 12

         f '(x) = -3(x+1)2 + 12 = 0

                   (x+1)2 - 4 = 0

                   x+1 = ±2

                   x = -1 ± 2


Brugbart svar (1)

Svar #3
16. februar 2010 af mathon

hvoraf ved faktorisering:

                                    f '(x) = -3(x+3)(x-1)

monotoniforhold:
for x<-3 er f '(x)??0, hvorfor f(x) er monotont ???
for -3<x<1 er f '(x)??0, hvorfor f(x) er monotont ???                            udfyld selv
for x>1 er f '(x)??0, hvorfor f(x) er monotont ???
 


Brugbart svar (1)

Svar #4
01. februar 2012 af studentereksamen (Slettet)

jeg forstår ikke din metode og hvorfor du starter med at sige -3 hvorfor -?? og kunne du ikke have fundet diskriminanten og derefter x-værdierne/rødderne for f´(x)??? men så ved jeg ikke hvordan man finde monotoniforholdene????


Brugbart svar (1)

Svar #5
01. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#4

Man starter med at finde rødderne i f'(x), dvs med at løse ligningen f'(x) = 0 , hvis rødder aflæses af faktoriseringen for f'(x) til x = -3 og x = 1 . Dernæst undersøger man fortegnet for f'(x) på hver side af nulpunkterne.


Brugbart svar (1)

Svar #6
01. februar 2012 af studentereksamen (Slettet)

men jeg kender ikke toppunktet, derfor ved jeg heller ikke indtil hvornår f´(x) er aftagende og fra hvor den vokser??


Brugbart svar (1)

Svar #7
01. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#6

Det er også tilstrækkeligt at aflæse, at det er en parabel, der vender grenene nedad, hvorfor den er positiv mellem rødderne og negativ udenfor.


Skriv et svar til: Bestem monotoniforholdene

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.