Fysik

e/m, centripetalacceleration og hastighed

20. februar 2010 af AnneJensen91 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej! =D

Jeg er i gang med en rapport om elektronens specifikke ladning (forholdet e/m), og det går i og for sig også udemærket. Der står dog i øvelsesvejledningen:

"I rapporten skal du bestemme forholdet e/m, elektronens hastighed og centripetalacceleration. Sammenhold centripetalkraften med Loretzkraften."

Jeg kan sagtens beregne hastighed og centripetalacceleration, men jeg er lidt i tvivl om, hvorfor jeg skal gøre det? Hastigheden har vel ingen betydning for forholdet e/m? Er det det, man skal påvise?

Desuden undrer den sidste sætning mig lidt: Sammenhold centripetalkraften med Loretzkraften.

I de to formler for centripetalkraften og Loretzkraften skal man jo bruge hhv. e og m, men det vi har beregnet er jo forholdet e/m - er det så de teoretiske værdier for e og m man skal bruge? Det virker ikke særlig smart?

Jeg ville blive meget glad, hvis nogen kan hjælpe eller vil kommentere på det - evt. bare noget af det =)

/Anne Jensen


Brugbart svar (1)

Svar #1
20. februar 2010 af peter lind

Nu skriver du meget lidt om dit forsøg, så jeg må gætte. Lorenz kraften på en elektron i et magnetfeldt B er e*v*B, hvilket vil få elektronen til at bevæge sig i en jævn cirkelbane.  Den nødvendige centripetalkraft i en jævn cirkelbevægelse er m*v2/r . denne må så være lig med Lorenz kraften så der gælde e*v*b = m*v2/r Du skal sandsynligvis bruge denne formel til at finde forholdet e/m


Svar #2
20. februar 2010 af AnneJensen91 (Slettet)

Vi har brugt et e/m-rør til at finde spænding, strømstyrke og radius i elektroncirklen og derved finde forholdet e/m.

Jeg har også brugt formlerne for centripetalkraften og Lorentzkraften til at finde e/m, da e*v*b = m*v2/r kan omskrives til e/m = 2*U/r^2*B^2.

Det jeg tænkte var, at det for mig lød, som om man skulle beregne centripetalkraften og Lorentzkraften og sammenligne værdierne - men det kan man vel ikke rigtigt?


Brugbart svar (1)

Svar #3
20. februar 2010 af peter lind

Jeg vil gætte på, at det er et tip til, hvordan du kan finde den formel, du bruger.


Svar #4
20. februar 2010 af AnneJensen91 (Slettet)

Okay, det har du nok ret i - tak fordi du gad kigge på det :D


Skriv et svar til: e/m, centripetalacceleration og hastighed

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.