Matematik

hvordan finder jeg ligningen for en tangent? : /

20. februar 2010 af malene-thomsen (Slettet) - Niveau: B-niveau

hej : )

sidder med en opgave UDEN hjælpemidler som lyder:

En funktion er bestemt ved f(x) = 2x^4 +2x^2 -5x + 2

Grafen for f har i punktet O(1,f (1) ) en tangent l.

- bestem en ligning for l.

Håber nogle kan hjælpe, for jeg er rimelig lost : )


Brugbart svar (2)

Svar #1
20. februar 2010 af exatb

y.= 2x4  + 2x2 - 5x + 2

differentialkoefficienten y´ for ovenstående ligning er et udtryk for hældningen i ethvert punkt på grafen

y` =  8x3  +  10x  -  5

du skal finde tangenten i punktet 1,1 (1 indsættes på x` plads i den oprindelige ligning og du får y til at blive 1)

Du skal altså finde hældningen for tangenten der hvor x = 1, og du sætter derfor 1 ind på x´s plads  i tangentligningen.

y`= 8*13 + 10*1 - 5 = 13  (tangentens hældningskoeff)

Du har nu hældningen a og x,y. Disse tal indsættes i ligningen y = ax + b.

1 = 13*1 + b

b = -12

Ligningen l = 13x - 12


Svar #2
20. februar 2010 af malene-thomsen (Slettet)

Nårh var det bare det : )

tusind tak for hjælpen!


Brugbart svar (0)

Svar #3
20. februar 2010 af PeterValberg

Tangentligningen:

hvor x0 er x-værdien i det punkt, hvor tangenten har røringspunkt med grafen for funktionen

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (1)

Svar #4
20. februar 2010 af mathon

                 f '(x) = 8x3 + 4x - 5


Skriv et svar til: hvordan finder jeg ligningen for en tangent? : /

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.