Matematik

Differentialligning: bestem løsning udfra et punkt

22. februar 2010 af Johnny100 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej alle,

Jeg kunne godt bruge et hint til denne opgave:

Bestem til differentialligningen

y ' + y = 20x + 3

den løsning, hvis graf går gennem punktet P(1;4).

På forhånd tak!

Hilsen Nina


Brugbart svar (0)

Svar #1
22. februar 2010 af mathon

alment

       y ' + f(x)·y = g(x)

har løsningen

      y = e-F(x)·∫eF(x)·g(x)dx

....................

aktuelt er eF(x) = eog g(x) = 20x + 3


Brugbart svar (0)

Svar #2
22. februar 2010 af jakob465 (Slettet)

x0= 1

f(x0) = 4

f'(x0) = 20x + 3 - y = 20 + 3 - 4 = 19

tangentligning:

y - f(x0) = f'(x0)(x - x0)

y - 4 = 19(x - 1)

y = 19x - 19 + 4 = 19x - 15

Sådan ville jeg løse den.


Svar #3
22. februar 2010 af Johnny100 (Slettet)

Okay ..

tak skal i have . Jeg har ikke lært om mathons løsning, men det har da heller ikke noget at gøre med tangentligninger, eller hvad ? :s


Brugbart svar (0)

Svar #4
22. februar 2010 af mathon

         y = e-x·∫ex·(20x+3)dx

         y = e-x·(ex·(20x+3) - ∫ex·20)dx)

         y = e-x·(ex·(20x+3) - 20∫exdx)         

         y = e-x·(ex·(20x+3) - 20ex + C)

         y = 20x - 17 + Ce-x  og

         4 = 20·1 - 17 + Ce-1

         4 = 3 + Ce-1

         1 = C/e

         C = e

         y = 20x - 17 + e·e-x

         y = e1-x + 20x - 17


Svar #5
22. februar 2010 af Johnny100 (Slettet)

Okay, mange tak.


Skriv et svar til: Differentialligning: bestem løsning udfra et punkt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.