Kemi

Man har 500 mL pufferopløsning, der indeholder NH3 (0.200 M) og NH4Cl(0.100M)

22. februar 2010 af annarømer (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg gav dette spørgsmål igår, men fik intet ordenligt svar, så prøver lige igen...

Man har 500 mL pufferopløsning, der indeholder NH3 (0.200 M) og NH4Cl(0.100M)
a) Beregn pH i pufferopløsningen
b) Beregn pH-ændringen efter tilsætning af 20 mL 0.100 M NaOH.
c) Hvad ville pH være, hvis de 20 mL 0.100 M NaOH i stedet var tilsat 500 mL vand.

Jeg er ude efter udregningerne...  Tusind tak...


Brugbart svar (2)

Svar #1
23. februar 2010 af mathon

a)
                                                      NH4+ +  H2O   <--->   NH3  +   H3O+
stofkoncentrationer i mol/L:         0,100                         0,200



    pufferligningen

                           pH = pKs + log(cb/cs) = 9,25 + log(0,2/0,1) = 9,55103 ≈ 9,55

b)
    tilsat stofmængde NaOH:
    
                                          n = (0,020 L)·(0,100 mol/L) = 0,002 mol


                                           NH4+  +  H2O   <--->   NH3  +  H3O+
stofmængder i mol:
   før                                    0,05                          0,100
   efter                             0,05-0,002                  0,100+0,002
                                         0,048                          0,102


                           pHefter = 9,25 + log(nb/ns) = 9,25 + log(0,102/0,048) = 9,57736 ≈ 9,58
 

                                           ΔpH = (9,58 - 9,55) = 0,03

c)
     20 mL 0.100 M NaOH tilsat 500 mL vand:

               [OH- ] = n/V = (0,002 mol)/((500 mL)+(20 mL)) = (0,002 mol)/(0,520 L) = 0,003846 M

               pOH = -log(0,003846) = 2,41
ved 25Cº

               pH = 14 - 2,41 = 11,59


  ..........................

kommentar til b):

i overensstemmelse med definitionen på en puffer:

Ved en stødpude/puffer forstås en opløsning, hvis pH-værdi ikke ændres nævneværdigt, selv ved tilsætning af en mindre mængde stærk syre eller stærk base.

          


Skriv et svar til: Man har 500 mL pufferopløsning, der indeholder NH3 (0.200 M) og NH4Cl(0.100M)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.