Fysik

Orbit A HTX - elektriske felter

23. februar 2010 af sannelarsen (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej.. Jeg sidder fast i en opgave. Den lyder som følgende;

Følgende er et forslag til energibesparelse ved busdrift. Bybusser bremser hyppigt, og ved hver opbremsning omsættes bussens kinetiske energi til indre energi i bremseskiver og klodser. Forsslaget består i at forsyne hver bus med en generator og en kapacitor, så bussen mekaniske energi ved hver opbremsning lagres som energi i kapacitoreren.

En bus med massen 3,5 t kører med en fart på 50 km/h. Dens generator leverer en spændingsforskel på 110 V.

- Bestem kapacitansen af den kapacitor, som kan rumme den frigjorte energi fra en opbremsning.
- Er det et realistisk forslag til energibesparelse..

Som sagt er jeg helt lost. Så jeg håber på lidt hjælp

Jeg ved at man udregner kapacitansen således;

C=Q/U

Jeg har allerede U, da jeg ved den er 110 V.. Men mangler en ladning. Her var det jeg tænkte man kunne beregne den indre energi idet Eindre=Ekin og;

Ekin=1/2*m*v^2

Men hvordan kommer jeg fra den indre energi til en ladning? Skriv hvis jeg er helt lost, og kom gerne med et alternativ. ;)

På forhånd tak.


Brugbart svar (0)

Svar #1
23. februar 2010 af jleacht (Slettet)

Du skal gå ud fra at alt kinetisk energi bliver brugt på det totale arbejde på at lade kondensatoren op så:

E_kin=A_opladning

En opladning kan også skrives som:

A_opladning=½*C*U^2

så skal du bare isolere C i:

m * v^2 = C * U^2 <=> C = (m * v^2) / U^2


Svar #2
23. februar 2010 af sannelarsen (Slettet)

Tusind tak.. :p


Skriv et svar til: Orbit A HTX - elektriske felter

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.