Matematik

Omdrejningslegeme om linjen y=1

24. februar 2010 af mathias-s (Slettet) - Niveau: A-niveau

Har et spørgsmål til denne opgave:

https://www.studieportalen.dk/forums/Thread.aspx?id=649101

Mine 2 forslag:

(nedre grænse er x=-1 og øvre grænse er x=1 i nedenstående)

1) pi * ∫((1)^2)dx - pi * ∫((x^2)^2)dx = 5,03

eller

2) pi * ∫((x^2-1)^2)dx = 3,35

I det nederste tilfælde har jeg altså "rykket det hele en tak ned".. Men grafisk forstår jeg ikke, hvorfor de 2 ting ikke giver det samme.

Hvad er rigtigt og hvorfor!? Tak.


Brugbart svar (0)

Svar #1
24. februar 2010 af peter lind

Det er 2, der er rigtig netop fordi det skal "rykkes en tak ned" som du skriver for at kunne bruge formlen for rumfanget af  det omdrejningslegeme som fremkommer når kurven drejes omkring x-aksen.

1 er forkert; men jeg kan altså ikke se hvorfor du tror den kan være rigtig og så kan jeg ikke besvare spørgsmål om det.


Svar #2
24. februar 2010 af mathias-s (Slettet)

Okay tak.

Altså jeg troede, at man i 1'eren bare drejede punktmængden "den anden vej". At man bare tog den punktmængde som ligger fast (altså ikke noget med at parallelforskyde) og så drejede den rundt om x-aksen. Det er selvfølgelig ikke rundt om linjen y=1, men jeg så det bare som, at det vel var ligegyldigt hvilken vej man drejede punktmængden - op omkring y=1 eller ned omkring x-aksen.. Men det er det så åbenbart ikke?


Brugbart svar (0)

Svar #3
24. februar 2010 af peter lind

Nej. Det er det ikke. Prøv at lav en graf for funktionen og se  hvad det er sker, hvis du drejer om x-aksen og om y=1. Du kan evt. bruge en der kan lave 3 dimensionale grafer. Det kan gnuplot; men det vil nok tage dig et stykke tid at sætte sig ind i det program.


Brugbart svar (0)

Svar #4
25. februar 2010 af Andersen11 (Slettet)

Formlen

V = π∫ba (f(x))2 dx

gælder for rotation af grafen for y = f(x) omkring linien y = 0. Hvis vi nu istedet skal rotere omkring linien y = 1, laver vi en substitution w = y-1 og ser på grafen for funktionen w = g(x) = f(x)-1. Nu svarer den oprindelige rotation af f til en rotation af w = f(x)-1 omkring linien w = 0, og nu kan vi anvende volumenformlen

V = π∫ba (g(x))2 dx = π∫ba (f(x)-1)2 dx


Skriv et svar til: Omdrejningslegeme om linjen y=1

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.