Fysik

FYSIK 2 TIMER HJÆÆÆÆÆLP. KAN VIRKELIG IKKE FORSTÅR?

25. februar 2010 af Bartin (Slettet) - Niveau: B-niveau

Ofte vil man i det rør, som er nævnt i ovenstående opgave, kunne se fiskene stå 1m højere end fiskedammens overflade.

Hvad er trykket, der hvor fiskene er?

Den ovenstående opgave er følgende - I nogen guldfiskedamme har man anbragt høje gennemsigtig rør på højkant. Rørene er lukkede foroven, men åbne forneden nede i vandet og er helt fyldt med vand.

Hvorfor løber vandet ikke ud af sådanne rør?

Har virkelig brug for hjælp, så det i tror kunne, i sagtens komme med. Sidder virkelig fast her please hjælp.


Brugbart svar (1)

Svar #1
25. februar 2010 af Andersen11 (Slettet)

Det er atmosfærens tryk på vandet i fiskedammen, med hvilken rørene er forbundet, der presser vandet op i rørene. Så længe trykket på fiskedammen overflade er større end tyngden af den vandmængde, der står op i røret over fiskedammens overflade, vil vandet blive i røret. Atmosfærens tryk på 1 atm svarer til tyngden af en vandsøjle på ca. 10 m. Hvis rørene var meget høje, over 10 m i højde, ville vandet ikke stå højere end de ca. 10 m.


Svar #2
25. februar 2010 af Bartin (Slettet)

Det er den første sprøgsmål ik. Så jeg behøver ik at tage tal og gange nogen ting for at bevise noget.


Brugbart svar (1)

Svar #3
25. februar 2010 af Andersen11 (Slettet)

Det må være forskellen i trykket mellem 1 atm og tyngden af 1 m vandsøjle, altså ca 0,9 atm.


Svar #4
25. februar 2010 af Bartin (Slettet)

Jeg er stadig ikke heelt sikker men tror, at 9.82 gange nogen andre tal som jeg endnu ik er sikker på, tror du, du ved hvad for nogen tal det er.


Svar #5
26. februar 2010 af Bartin (Slettet)

Er der nogen der kan forklare mig.


Brugbart svar (1)

Svar #6
26. februar 2010 af Andersen11 (Slettet)

Massen af en vandsøjle med højde 1m og grundflade 1m2 er 103 kg, så tyngdekraften på vandsøjlen er 103 kg•9,82 m/s2 = 9,82•103 N. Trykket der udøves af vandsøjlen er kraften per flade, altså 9,82•103 N/m2 . Et tryk på 1 atm er ca = 1,01•105 N/m2 , så forskellen i trykkene er (1,01•105 - 9,82•103) N/m2 = 9,12•104 N/m2 = 0,903 atm.


Svar #7
26. februar 2010 af Bartin (Slettet)

Ahhhhh ok TUSIND TAK FOR HJÆLPEN  :) :)


Skriv et svar til: FYSIK 2 TIMER HJÆÆÆÆÆLP. KAN VIRKELIG IKKE FORSTÅR?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.