Fysik

FYSIK B - ABSORPTIONSSPEKTRUM HJÆÆÆÆLP?

27. februar 2010 af hjæææælp (Slettet)

Hej

Jeg er gået i stå i denne opgave.. Nogle der kan hjælpe eller komme med en hint til hvordan jeg komme igang med den?

Jeg har vedhæftet figuren.

Opgaven lyder sådan her

Ovenstende figur viser en model af en stjernes spektrum. De sorte linier er absorbtionslinier.

Argumenter ud fra modellen at der er hydrogen i stjernes atmosfære.

Der bør være kort forklaring på hvordan de mørke linier opstår, og hvordan man optager det. Målgruppen er elever, der har haft om bølger, men ikke om Bohrs atommodel.

Tak på forhånd

Vedhæftet fil: Spektrum.docx

Brugbart svar (0)

Svar #1
27. februar 2010 af Jerslev

#0: Aflæs bølgelængderne for de sorte linjer og sammenlign med bølgelængderne forudsagt af Rydbergformlen.

- - -

mvh

Jerslev


Svar #2
27. februar 2010 af hjæææælp (Slettet)

Jerslev

Kan du give et eksempel på hvad du mener?


Brugbart svar (0)

Svar #3
28. februar 2010 af Jerslev

#2: Da jeg ikke kan åbne .docx-filer har jeg ikke kigget på din figur, men du kan vel aflæse bølgelængderne, der svarer til visse sorte linjer?

- - -

mvh

Jerslev


Svar #4
28. februar 2010 af hjæææælp (Slettet)

#3

Ja altså - de sorte linier kan jeg aflæse i x aksen i nm.

Men hvordan sammenligner jeg dem med bølgelængerne forudsagt af Rydbergformelen?


Brugbart svar (0)

Svar #5
28. februar 2010 af mathon

...ved at udregne dem af Rydbergformlen

...at målgruppen er elever, der har haft om bølger, men ikke om Bohrs atommodel, udelukker ikke at underviseren kan beregne ud fra Rydbergformlen og konstatere overensstemmelse som en del af sin forberedelse.

 


Svar #6
28. februar 2010 af hjæææælp (Slettet)

#5

Formelen ser sådan ud:

1/lambda = R * (1/n^2) - (1/m^2)

hvor R = 1.097*10^7 m^-1

og at n og m er hele tal, n =/> 1 og m>n

Men jeg ved ikke hvordan jeg finder ud af hvad m og n er


Brugbart svar (0)

Svar #7
01. marts 2010 af mathon

eller mere præcist
                       
       Bohr-Balmerformlen:

                              1/λ = Ry·(1/4 - 1/n2n>2

hvor de 3 første er synligt registrerbare
dvs
                             λn = Ry-1·4n2/(n2-4)     n>2                      

                             λ3 = (9,11267·10-8 m)·4·32/(32-4) = 6,56112·10-7 m = 656,112 nm

                             λ4 = (9,11267·10-8 m)·4·42/(42-4) = 4,86009·10-7 m = 486,009 nm

                             λ5 = (9,11267·10-8 m)·4·52/(52-4) = 4,33937·10-7 m = 433,937 nm
 

                            


Brugbart svar (0)

Svar #8
01. marts 2010 af mathon

Hydrogenatomerne er "afstemte" til bestemte exiteringsenergier
af størrelsen

                        En = (h·c)/λn

når elektronen i de i Solens atmosfære tilstedeværende hydrogenatomer springer tilbage m→2 udsendes lysenergi radiært i alle retninger og dermed så lidt lige mod iagttageren på Jorden, at det registreres som en veldefineret sort Frauenhofersk linje.



 


Svar #9
01. marts 2010 af hjæææælp (Slettet)

Mathon - Tak :)

Men kan alt dette ikke forklares meget enkelt?

Altså jeg skal sammenligne dette med de rigtige værdier fra Fysik Databogen.

Jeg er lidt i tvivl om hvordan jeg kan gøre det..


Brugbart svar (0)

Svar #10
01. marts 2010 af mathon

i #7 og #8
ser du
hvor enkelt
det kan gøres


Skriv et svar til: FYSIK B - ABSORPTIONSSPEKTRUM HJÆÆÆÆLP?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.