Matematik

Ekspotentiel sammenhæng

28. februar 2010 af SanneAnders (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej. Jeg sidder med en opgave der lyder:

Generation 60+
I disse år oplever verden en
eksplosion i antallet af folk
over 60 år:
I 1950 var der 205 millioner
på verdensplan, i 2006 var
tallet 688 millioner, og i 2050
vil næsten to milliarder verden
over være over 60.

Antallet af mennesker i verden over 60 år vokser kraftigt. I en model beskriver man
denne udvikling ved
Y= b*a^x
hvor x er antal år efter 1950, og y er antal mennesker over 60 år.
a) Brug udklippets oplysninger om 1950 og 2006 til at bestemme tallene a og b.
b) Forklar, hvad tallene a og b fortæller om antallet af mennesker over 60 år.
c) Bestem antallet af mennesker over 60 år i 2050 ifølge modellen.
Kommentér udklippets prognose for 2050.

Mine problemer er især, at jeg ikke kan finde ud af hvordan jeg skal finde b. Ved godt at man siger b=y/a^x, men kender jeg y?

Håber I kan hjælpe mig :
Venlig hilsen Sanne


Brugbart svar (0)

Svar #1
28. februar 2010 af peter lind

Ja det gør du enten ved at sætte 2005 millioner x= år 1950 eller 0 hvis du regner ud fra år 1950


Svar #2
28. februar 2010 af SanneAnders (Slettet)

Okay, men hvis jeg regner ud fra det giver det blot 205, men hvis jeg derimod regner med 688 millioner, altså b= 688/1.02^56 giver resultatet 226,98. (jeg har allerede regnet a ud til at være 1.02)


Brugbart svar (0)

Svar #3
28. februar 2010 af peter lind

Hvis du blot regner med 1,02 en afrundet værdi går det nemt galt fordi resultatet er meget følsomt for den værdi. Regn faktoren ud igen og gem resultatet i lommeregnerens hukommelse. Når du så skal udregne b bruger du tallet i hukommelsen.


Svar #4
28. februar 2010 af SanneAnders (Slettet)

Wow har lige udregnet b igen med din metode og det er jo helt vildt så stor en forskel de decimaler gør! Nu giver det 204.9999, så det stemmer også nogenlunde overens med de 205 jeg fik før.

Tusind tak :D


Skriv et svar til: Ekspotentiel sammenhæng

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.