Fysik

2 forskellige fysikopgaver

13. februar 2005 af Julie J (Slettet)
Hej!
Jeg har enormt svært ved fysik, så håber lige at kunne få lidt hjælp herinde. Jeg sidder lige og regner opgaver i denne:

http://us.uvm.dk/gymnasie/almen/eksamen/opgaver/2002/2002-7-1.pdf

Har problemer med opgave 4 + 5. Men vi tager den lige fra starten af. Opgave 4:
hvordan laver jeg b'eren? Nogen idé til hvordan jeg kommer i gang? Er helt lost...

Opgave 5:
Her er det hele opgaven der giver problemer - nogen der kan hjælpe?

På forhånd tak!


Svar #1
13. februar 2005 af Julie J (Slettet)

Hov.. beklager! Forkerte henvisning! Jeg skriver lige opgaverne op i stedet for!

Svar #2
13. februar 2005 af Julie J (Slettet)

Her er den rigtige adresse:

http://us.uvm.dk/gymnasie/almen/eksamen/opgaver/2002/2002-7-3.pdf

Undskyld forvirringen!

Svar #3
14. februar 2005 af Julie J (Slettet)

Ingen der kan hjælpe????

Brugbart svar (0)

Svar #4
15. februar 2005 af sigmund (Slettet)

ad 4b)

Vi tager udgangspunkt i forskriften for F som funktion af t. Da F også kan skrives som F=m*a kan du, ved at dividere med m (kuglens masse) på begge sider af lighedstegnet, få accelerationen a som funktion af t. Desuden er a givet ved a=dv/dt, så ved at finde stamfunktionen til den fundne a(t), får du hastigheden som funktion af tiden. Til sidst finder du så hastigheden lige efter slaget ved at sætte tiden t=0.001 s ind i forskriften for v(t).
NB! Den skitserede fremgangsmåde skulle virke, men problemet er at integralet til e^(-x^2) ikke er defineret ved de kendte funktioner. Metoden kan dog give dig inspiration, ville jeg tro.

ad 5)

a) Ud fra kendskabet til densiteten og massen kan du beregne rumfanget. Tykkelsen fås så som volumen/areal.

b) Alfa henfald svarer til at en helium-kerne udsendes. Du har sikkert regnet nogen opgaver med henfald og Q-værdi før, så kig på dem.

c) En måde, du kan argumentere på, er at benytte 1/(sin(theta/2))^4 til at udregne antal prikker pr. cm^2 for hver af de otte vinkler. Hvis du så fitter det i opgaven givne datasæt til en power-funktion og sammenligner med det nye datasæt, fittet til en power-funktion, finder du, at begge passer rigtig godt til en power-funktion.


Brugbart svar (0)

Svar #5
15. februar 2005 af Epsilon (Slettet)

#4:

5c) At dataene kan approksimeres med en potensfunktion er sådan set ikke et tilstrækkeligt argument for, at forsøgsresultaterne er i overensstemmelse med Rutherfords teoretiske beregninger. Ifølge opgaveteksten udtaler de teoretiske beregninger sig om, at poloniumkildens bidrag, N, er proportionalt med 1/sin(theta/2)^4.

Men prikkerne på filmen skyldes dels poloniumkilden og dels baggrundsstrålingen, hvoraf sidstnævnte må forventes at give et konstant bidrag uanset vinklen. Derfor forventer vi, at der er en LINEÆR sammenhæng mellem

1/sin(theta/2)^4 (x)

og

(antal prikker)/cm^2 (N*)

Ved at foretage en lineær regression på datasættet (x,N*);

N*(x) = a*x + b

kan det således vurderes, om forsøgsresultaterne understøtter teorien, og baggrundsstrålingens bidrag, N_o til prikkerne på filmen kan estimeres som den rette linies afskæring, b, af andenaksen, ifølge regressionsresultatet.

//Singularity

Skriv et svar til: 2 forskellige fysikopgaver

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.