Matematik

Afstand koordinatsystem.

02. marts 2010 af XTHFGS (Slettet) - Niveau: A-niveau

I koordinatsystem.

Der er opgivet Punkt A som er (5,-1)

2 linjer der er

l: 5x+3y=4

m:  -2x+3y=5

opgave a.
Bestem skæringspunkt.
Skæringspunktet er (1,284,-0,81)

Opgave b.
Bestem ved beregning afstanden fra punkt A til linjen l.

Jeg mangler hjælp til opgave b, gerne hurtigt.
På forhånd tak.


Brugbart svar (1)

Svar #1
02. marts 2010 af mathon

              dist(l,A(5,-1)) = |5·5 + 3·(-1) - 4|/√(52+32)


Svar #2
02. marts 2010 af XTHFGS (Slettet)

#1

              dist(l,A(5,-1)) = |5·x + 3·y - 4|/√(52+32)

Hvis ikke du har noget imod det, vil du så ikke være så venlig at forklare hvad dette går ud på? Så jeg også kan forklare hvad der foregår.


Brugbart svar (1)

Svar #3
02. marts 2010 af Proprium (Slettet)

I #2 anvendes afstandsformlen - jeg ved ikke, om du kender den? Afstandsformlen bruges til at bestemme afstanden mellem et punkt og en linje, og det er lige netop det, som du får oplyst i opgaven - du har punktet (5,-1) og linjen med ligningen 5x+3y = 4.

Start med at omskrive linjens ligning, det vil sige start med at isolere y således, at ligningen er angivet på formlen

ax + by + c = 0

Når du har gjort dette, indsættes de rette værdier på de rigtige pladser i nedenstående formel:

dist(P,l) = |ax1+by1+c| / sqrt(a²+b²)

Du har nu afstanden fra punktet A til linjen l. :-)

Imperativ


Svar #4
02. marts 2010 af XTHFGS (Slettet)

jeg er stadig lost. nu er afstanden fra A til B regnet ud. nemt nok

Men det er den korteste distance der skal findes. Altså afstanden fra a til linje l der står vinkelret på linje l der skal findes.

Jeg står nu med 2 punkter og afstanden fra A til B.. ikke nok. hjælp?


Brugbart svar (0)

Svar #5
02. marts 2010 af Proprium (Slettet)

Hvad mener du med afstanden fra A til B? Du skal ikke beregne nogen afstand fra A til B. :)

Du skal beregne afstanden fra punktet (5,-1) til linjen l. Dette gøres ved hjælp af afstandsformlen.


Svar #6
02. marts 2010 af XTHFGS (Slettet)

Jeg mener... hmm.. fusk hvor er jeg forvirret


Brugbart svar (0)

Svar #7
02. marts 2010 af Proprium (Slettet)

Nej, hør nu ... I opgaven står der, at du skal bestemme afstanden fra punktet A til linjen l. Du kender både punktet og linjen. Er du med så langt? ;)


Svar #8
02. marts 2010 af XTHFGS (Slettet)

yes yes. så langt er jeg skam med :)


Brugbart svar (0)

Svar #9
02. marts 2010 af Proprium (Slettet)

Godt. Den korteste afstand mellem en linje og et punkt kan bestemmes ved hjælp af en matematisk formel - sjovt nok kaldet afstandsformlen. Okay? :)


Svar #10
02. marts 2010 af XTHFGS (Slettet)

okaay :) men det jeg tænker på er, at vores lærer var inde på alt med punkterne B og A. At danne en retvinklet trekant. Derfor forstår jeg ikke om det kan være så simpelt, bare at skulle bruge afstandsformlen?


Brugbart svar (0)

Svar #11
02. marts 2010 af Proprium (Slettet)

Det er det, ja. Man skal også passe på, at man ikke gør det mere besværligt end det rent faktisk er - det kan snildt ende i noget rigtig grumt. ;)


Svar #12
02. marts 2010 af XTHFGS (Slettet)

Så hjælp mig lige med at gøre det her klart for mig igen. Hvordan "omskriver" jeg ligningen for linjen l, så den kan bruges i afstandsformlen sammen med punkt A? sådan så jeg får det korrekte svar.


Brugbart svar (1)

Svar #13
02. marts 2010 af Proprium (Slettet)

Jamen, du skal bare sørge for at ligningen for l står på formen ax+by+c = 0. Du skal rykke lidt rundt på udtrykket. :)

Du har ligningen:

5x+3y=4

Trækkes 4 fra på begge sider, fås:

5x+3y - 4 =0

Nu er du klar til at indsætte de respektive værdier i afstandsformlen, idet  a=5, b=3, c=-4, x=5 og y=-1.


Svar #14
02. marts 2010 af XTHFGS (Slettet)

hmm, nu har jeg udregnet det og får den til 3,082. Mens at mine venner der har regnet det efter lærerens metode, med vinkler og alt muligt, får 3,62... Jeg ved virkelig ikke hvad der er korrekt.


Brugbart svar (0)

Svar #15
03. marts 2010 af Proprium (Slettet)

Du kan sikkert også anvende noget trekantsberegning, men det nemmeste er at anvende afstandsformlen. :)


Brugbart svar (0)

Svar #16
28. marts 2010 af Proprium (Slettet)

"Start med at omskrive linjens ligning, det vil sige start med at isolere y således, at ligningen er angivet på formlen

ax + by + c = 0"
 

Stryg det med at isolere y.


Skriv et svar til: Afstand koordinatsystem.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.