Fysik

Om protonens hastighed når den accelerer

13. februar 2005 af vester (Slettet)
har fået stillet følgene opgaver..
håber i lige kan give et pif til løsning.

En proton accelereres af et spændingsfald på 3000 V.
Hvilken hastidhed får den?

på forhånd tak..

Brugbart svar (0)

Svar #1
13. februar 2005 af Epsilon (Slettet)

Det er den elektriske feltkraft, som bevirker, at protonen accelereres. I denne forbindelse er tyngdekraftens indvirken negligeabel pga. protonens yderst beskedne masse.

En proton (ladning +e), som accelereres af et spændingsfald U, opnår ifølge den klassiske mekanik en kinetisk energi

K = 1/2*m*v^2 = U*e

Derfor må vi have, at

v = sqrt[2*e*U/m]

Du kender protonmassen m og det accelererende potential, U = 3000V, så v er ikke vanskelig at beregne.

//Singularity

Svar #2
15. februar 2005 af vester (Slettet)

Mange tak for hjælpen..
Men lige en lille ting

K = 1/2*m*v^2 = U*e

I denne formel hvad er K ?

Svar #3
15. februar 2005 af vester (Slettet)

og der er rigtigt at e er 1,692*10^-19C ik?

Svar #4
15. februar 2005 af vester (Slettet)

Og er dette den rigtige løsnings formel v = sqrt[2*1,692*10^-19C*3000V/1,66057*10^,27kg]?

Brugbart svar (0)

Svar #5
15. februar 2005 af Epsilon (Slettet)

#2: K er den kinetiske energi. Det er sådan set indlysende ud fra teksten lige før formlen.

#3: Nej, ikke helt. Brug denne værdi i stedet;

e = 1.60218*10^(-19)C *)

#4: Ja, formlen er korrekt. Du skal blot ændre ladningens størrelse i henhold til ovenstående, og protonmassen er i stedet

m = 1.67262*10^(-27)kg *)

*) Kilde: Griffiths, David J., Introduction to Quantum Mechanics, second edition, Prentice Hall, 2005

//Singularity

Svar #6
15. februar 2005 af vester (Slettet)

Mange tak :)

Tænkte nok det var kinetisk energi men plejer bare at skrive det som Ekin så ville lige være sikker.

Skriv et svar til: Om protonens hastighed når den accelerer

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.